Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ustaví komisi, která bude studovat možnost znovuobnovení jáhenství pro ženy

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 12. května 2016 20:41
Papež ustaví komisi, která bude studovat možnost znovuobnovení jáhenství pro ženy

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán - Papež František dnes vedl důkladnou diskuzi o roli žen v církvi během audience členek Unie generálních představených ženských kongregací (UISG) ve Vatikánu. Oznámil, že ustaví komisi, jež prozkoumá možnost obnovení jáhenského svěcení pro ženy. Reagoval tak na dotaz, který byl vznesen jednou z řeholnic. Podle hlavy katolické církve jsou ženy v roli jáhnů "možností dneška" a o změnách pravidel by se mělo mluvit. Uvedl, že porozumění roli jáhenek v rané církvi zůstává nejasné a souhlasil, že by bylo dobré k této otázce ustanovit studijní komisi.

Jáhen nebo také diakon je v katolické církvi prvním stupněm svátosti kněžství, v jeho kompetenci je například aktivní účast na bohoslužbě, předčítání posvátných textů nebo pedagogická činnost. Úřad může na rozdíl od kněžství zastávat i ženatý muž, pokud má teologické vzdělání, ale nikoli žena.

O jáhence Foibé se zmiňuje už apoštol Pavel

Až do 5. století jáhenství v západní církvi vzkvétalo, ale v následujících stoletích zažilo postupný úpadek a přetrvávalo jen jako mezistupeň pro kandidáty připravující se na kněžské svěcení. Mnozí odborníci se domnívají, že ženy by měly mít také možnost sloužit v této roli, protože existuje mnoho důkazů o ženských jáhenkách z prvních století dějin církve, včetně zmínky o jáhence Foibé, kterou lze nalézt v 16 kapitole listu apoštola Pavla Římanům.

Dnešní přibližně hodinová improvizovaná konverzace papeže s řeholními sestrami se týkala i dalších otázek. Papež František například vyjádřil souhlas s větší účastí žen v procesech řízení a rozhodování v církvi tam, kde se příslušná jurisdikce nepojí se svěcením: „Ženský pohled může obohatit jak fázi, která předchází danému rozhodnutí, tak fázi jeho následné realizace.“ Řeholnice se papeže také ptaly na možnost kázat při bohoslužbách. Tady papež rozlišil, zda jde o bohoslužbu slova, kde tomu nic nebrání, anebo o eucharistickou liturgii, kde homilie spojena se svátostí kněžství.

Papež František v této souvislosti připomněl, že je třeba se vyhýbat dvěma pokušením. Za prvé feminismu, protože v církvi existuje rovná důstojnost ženy vyplývající ze křtu, a za druhé pokušení klerikalismu, které naklání kněze, aby řídil farnost bez účasti ostatních a obklopovali se lidmi, kteří se z pohodlnosti nechají klerikalizovat.

Katolická církev ženám kněžské svěcení neumožňuje, a pokud by v této věci změnila názor, byl by to radikální obrat. V jiných křesťanských církvích už ženy možnost zapojit se do oficiálních struktur mají - například anglikánská církev umožňuje ženám kněžské svěcení už více než 20 let, a od roku 2013 se dokonce ženy smějí stát i biskupem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)