Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Cikrle požehnal na žďárské Zelené hoře tři nové zvony

Kraje: Vysočina / juml / ČTK / 16. května 2016 19:08
Biskup Cikrle požehnal na žďárské Zelené hoře tři nové zvony

Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Autor: Flickr.com / Craig Elliott / Creative Commons

Žďár nad Sázavou - Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou dnes brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal tři nové zvony pro kostel svatého Jana Nepomuckého. Poutnímu kostelu zvony chyběly tři čtvrtě století, původní byly zabaveny za druhé světové války. Nové zvony nesoucí jména svatých Cyrila a Metoděje, svatého Vojtěcha a svaté Zdislavy dala odlít farnost, zavěšeny budou v nejbližší době.

Zvony pro Zelenou horu, památku UNESCO, odlil loni v září ve své zvonařské dílně Petr Rudolf Manoušek. Do Žďáru nad Sázavou byly dovezeny 22. dubna. Žehnání zvonů se uskutečnilo při dnešní poutní mši konané v den svátku patrona kostela. Mše se zúčastnily stovky lidí.

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V barokním areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nad kaplemi ambitu nebyly obnoveny v původním tvaru, a proto pak mohly být osazeny už jen tři zvony.

Za první světové války byly zvony na Zelené hoře zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. O 15 let později byly tyto zvony zase zabaveny a přetaveny. Při přípravě na nynější odlití zvonů hodně pomohlo to, že se ke zvonům z 20. let minulého století zachovala dokumentace, včetně jejich hmotnosti a ladění, řekl dříve ČTK žďárský farář Vladimír Záleský.

Největší nový zvon, sv. Cyril a Metoděj, váží 84 kilogramů. Zavěšen bude do zvonice kostela. Zbývající dva menší zvony budou znít ve věžích ambitu. Náklady na zvony a navazující úpravy krovů uhradí římskokatolická farnost, která se o Zelenou horu stará od srpna 2014, s pomocí darů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)