Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hašek vyzve Duku k jednání, aby církev stáhla žaloby na kraje

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. května 2016 11:46
Hašek vyzve Duku k jednání, aby církev stáhla žaloby na kraje

Michal Hašek
Autor: cssd.cz

Brno - Předseda Asociace krajů České republiky (AKČR) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) chce s předsedou České biskupské konference, kardinálem Dominikou Dukou, jednat o tom, aby církve stáhly žaloby na kraje, města a obce na vydání majetku. ČTK dnes řekl, že Duku k tomuto jednání vyzve, až krajská asociace dokončí analýzu dodržování zákona o církevních restitucích a smlouvy státu a církve, kterou uzavřela vláda bývalého premiéra Petra Nečase. "Analýza má být hotová do schůze vlády a hejtmanů 20. července," doplnil Hašek.

Už dřív zpochybnil oprávněnost církevních žalob a uvedl, že se kraje budou bránit třeba i u Ústavního soudu. Podle něj se restituční zákon na kraje ani obce nevztahuje, církve mají za svůj někdejší majetek v jejich držení dostat finanční náhradu. Podle zástupců církve byl ale v některých případech zákon z roku 1991 o převodu majetku porušen a s majetkem se spekulovalo. Církev tvrdí, že nebude usilovat o vydání obecního majetku, pokud při jeho získání nebyl porušen zákon.

Podle Haška však není možné, aby církve pobíraly velkorysou finanční náhradu vypočítanou za nevydaný majetek a vedle toho se individuálními žalobami domáhaly vydání konkrétních nemovitých nebo movitých věcí. Jako příklad uvedl budovy gymnázia v Mikulově nebo střední odborné školy v Českých Budějovicích.

Jihočeský kraj v této souvislosti navrhuje zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za nevydaný majetek. Prezident Miloš Zeman považuje návrh Jihočeského kraje za protiakci vůči žalobám, doporučil ale krajům řešit spory s církví o majetek dohodami. Poukázal přitom na březnovou dohodu, kterou uzavřel s Dukou. Církevní organizace podle této dohody získají v areálu Hradu tři budovy. Církev se naopak vzdá nároků na dalších sedm hradních nemovitostí. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již dříve připomněl, že vládní koaliční smlouva stanoví, že se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženských společností měnit.

Finanční náhrada církvím není podle nynějšího zákona o daních z příjmů předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)