Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opravená Svatá Hora u Příbrami se v neděli otevře poutníkům

Kraje: Středočeský / juml / / 31. května 2016 21:13
Opravená Svatá Hora u Příbrami se v neděli otevře poutníkům

Svatá Hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Jan Groh / Creative Commons

Příbram - Svatá Hora v Příbrami, která prošla nákladnou rekonstrukcí, se v neděli slavnostně otevře poutníkům. Kardinál Dominik Duka bude v areálu sloužit mši při příležitosti 283. výročí korunovace sošky Panny Marie Svatohorské. ČTK to sdělil mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Oprava jednoho z hlavních poutních míst pražské arcidiecéze stála 190 milionů korun; většinu zaplatila EU. Práce začaly loni v květnu a trvaly do konce roku. Obnášely zejména opravy obvodového pláště objektů a střech, které se blížily k závěru své životnosti. Kazem na kráse je ale skutečnost, že na průčelí zůstávají vlhké skvrny. Podle Jana Traxlera ze svatohorského areálu se čeká, až zeď vyschne. "Zároveň jsme vstoupili v jednání s dodavatelskou firmou. Takže pokud to nevyschne, budeme uplatňovat reklamaci v záruční době," sdělil dnes Traxler ČTK.

Podle Duky generální rekonstrukce oprášila krásu barokního areálu, ale také "v současné situaci tápání a nejistoty znovu odkryla Svatou Horu jako studnici duchovního života". "Rád bych pozval všechny poutníky, aby při příležitosti výročí korunovace sošky Panny Marie Svatohorské doputovali na Svatou Horu," uvedl kardinál.

Sošku Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle legendy v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité a vytvořili z něj nejvýznamnější poutní místo v Čechách. V roce 1732 prosadili i korunování sošky jako nejvýznamnější výsadu udělovanou papežskou komisí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)