Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostely v Praze i v Brně v noci navštívilo přes 200 tisíc lidí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. června 2016 13:20
Kostely v Praze i v Brně v noci navštívilo přes 200 tisíc lidí

Ilustrační obrázek - logo Noci kostelů 2015
Autor: nockostelu.cz

Praha - Kostely, modlitebny a chrámy dnes v noci jen v pražské arcidiecézi navštívilo téměř 112.000 lidí. Tolik vstupů zaznamenali pořadatelé tradiční Noci kostelů, kdy se dveře chrámů otevírají lidem po setmění a nabízejí vedle modlitby také nevšední zážitky.

Noc kostelů v Praze

Mezi více než třemi stovkami míst, která zájemci mohli navštívit, byl také pojízdný kostel. V něj se na několik hodin proměnila tramvaj na lince 22 s jednou z nejdelších tras v Praze. Byl o ni velký zájem. "Pojízdný kostel dojel bez nehod, doprovázela ho výborná atmosféra, pouze někteří cestující se do přeplněného kostela ani nevešli," řekl dnes ČTK ředitel Pastoračního střediska Michal Němeček.

Letos se v České republice Noc kostelů konala poosmé, posedmé na území pražské arcidiecéze. Vstup do kostelů i jízda duchovní tramvají byly zdarma. Pojízdný kostel vybavený křížem a varhanami se stal místem, jež podobně jako kostely nabízelo chvíli zklidnění a modlitby, ale také možnost debatovat o víře a křesťanství s hosty, mezi kterými se objevili kardinál Dominik Duka, biskup Václav Malý nebo spisovatelka Alena Ježková.

Pražská arcidiecéze zahrnuje hlavní město a Středočeský kraj. "Již během noci jsme dostali nahlášeno 111.956 účastníků," uvedl. V loňském roce se Noci kostelů zúčastnilo 1483 kostelů a modliteben a v celé České republice bylo zaznamenáno téměř 500.000 návštěvnických vstupů.

 

Otevřené kostely v Brně

Přibližně 100.000 návštěvnických vstupů zaznamenaly v pátek večer brněnské chrámy a modlitebny. Je to zhruba stejné číslo jako loni. Při Noci kostelů lákala zejména místa, která byla otevřena poprvé, například bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí. ČTK to dnes řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

"Ve starobrněnské bazilice Panny Marie již v první hodině uvítali na dva tisíce návštěvníků, kteří ocenili nejen možnost prohlídky s odborným komentářem a informace o historii, ale i možnost prohlédnout si dosud nepřístupný celý starobylý areál," uvedla Jandlová.

Zájemce lákala podle ní také možnost vystoupat na chrámové věže, například v katedrále svatých Petra a Pavla, v Židenicích u sv. Cyrila a Metoděje, v Řečkovicích, Husovicích či v mariánském kostele v ulici Křenová. "Zájem byl také o prohlídky dalších běžně nepřístupných míst, kůrů, rajských zahrad, krypt a sakristií," dodala Jandlová.

V Brněnské diecézi návštěvníkům otevřelo své brány více než 150 chrámů a modliteben. Farníci připravili hudební program různých žánrů, besedy, tvůrčí dílny a komentované prohlídky. Mnohde program připomněl 700. výročí narození Karla IV., případně rok milosrdenství vyhlášený papežem Františkem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)