Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman v Lidicích varoval před neonacismem. Bohoslužbě předsedal Graubner

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 13. června 2016 10:50
Zeman v Lidicích varoval před neonacismem. Bohoslužbě předsedal Graubner

Josef Štemberka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Lidice - V Lidicích si v sobotu lidé připomněli 74 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Hlavní projev přednesl prezident Zeman, varoval před neonacismem a podle České televize jmenoval i některé politiky a extremistické strany (např. sloveského politika Kotlebu a Dělnickou stranu sociální spravedlnosti). Bohoslužbě předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. I přes deštivé počasí pietní akt pokládání věnců na hrob lidických mužů sledovalo více než tisíc lidí včetně lidických žen a dětí, uvádí portál Týden.cz.

Týden citoval i ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla, podle kterého z pietního aktu vymizela politika. Za velký úspěch považuje  to, že se v Lidicích sejdou zástupci pravicových i levicových stran a společně se jdou poklonit památce lidických obětí. Už se nerozdělují jako v dřívějších letech, řekl Červencl. "Věřící, nevěřící, levicoví, pravicoví, umírnění, neumírnění, všichni mají přijít a na tomto místě dát hlavy dohromady a říci: ano, tohle se stalo. A měli bychom se všichni, přes všechny vášně, které v nás stále kolují, snažit o to, aby se toto už nikdy nestalo," dodal Červencl.

Vzpomínková akce začala ranní bohoslužbou za účasti asi stovky věřících. Arcibiskup Graubner na základech zbořeného kostela svatého Martina připomněl lidického faráře Josefa Štemberku, který v obci působil 33 let až do dne, kdy ho nacisté v Lidicích popravili spolu s ostatními lidickými muži. 


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)