Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přeživší z Lidic předají papeži obraz madony. Na pouť naváže konference o dětských obětech války

Ze světa / kir / ČTK / 18. května 2017 7:59
Přeživší z Lidic předají papeži obraz madony. Na pouť naváže konference o dětských obětech války

Lidická Madona autora Zdirada Čecha
Autor: www.cirkev.cz

Praha/Vatikán - Dvě z přeživších lidických dětí, které byly po tamní tragédii před 75 lety poslány do Německa, se zúčastní setkání českých poutníků ve Vatikánu na přelomu května a června. Papeži Františkovi poutníci předají při generální audienci obraz Lidická madona od českého malíře. Dvě ženy, které pamatují lidický masakr, se zúčastní i konference, která na pozadí lidického příběhu upozorní na utrpení dětí ve válkách a na útěku. ČTK to řekl velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík.

"Máme potvrzeno, že přijedou dvě z přeživších lidických dětí, jedna dáma je učebnicová ukázka onoho příběhu, protože byla ve skupině dětí, které byly dány k osvojení do Německa a po válce se vrátila domů," řekl velvyslanec. "Druhá dáma se narodila těsně před vyhlazením Lidic. Přijedou v doprovodu zástupkyně Lidického památníku," doplnil. S poutníky, kteří do Vatikánu směřují, přijedou i členové Ekumenické rady církví, Charity ČR a Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského, mezinárodního rytířského řádu.

Obraz malíře Zdirada Čecha má být papeži předán při generální audienci 31. května a při té příležitosti mu bude také představena tragédie vypálení Lidic, které nacisté srovnali se zemí v odvetě za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Příběh dětí, které přežily Lidice, je neobyčejně silný, trauma si nesou po celý život až do pokročilého věku. Obraz Lidické madony není tradičním vyobrazením matky s dítětem, žena na něm symbolicky chová jen prázdné bílé plátno.

Papež by jej měl požehnat a následně má být trvale umístěn v bazilice sv. Marcelina a Petra, která je titulárním chrámem pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. Na 1. června se v tomto kostele připravuje národní poutní bohoslužba. Součástí několikadenní akce ve Vatikánu bude také liturgie v kostele Santa Croce di Gerusalemme (bazilika sv. Kříže v Jeruzalémě), titulární bazilice kardinála Miloslava Vlka a jedné ze sedmi hlavních římských bazilik. Měl by se jí zúčastnit sekretář Vatikánu, kardinál Pietro Parolin. "Zpěvem ji bude doprovázet sbor Veselé školy z Prahy, kterou zřizuje pražské arcibiskupství," řekl velvyslanec.

Na Mezinárodní den dětí se uskuteční v Římě mezinárodní konference o dětských obětech válek. Konference bude zahájena osobní vzpomínkou dvou lidických dětí a následovat bude debata o dětských obětech válečných konfliktů. Je potvrzena účast zástupců z Evropské unie, zástupců UNICEF, z Rady Evropy, českou stranu zastoupí náměstek ministra zahraničních věcí, uvedl Vošalík.

Série připomínkových akcí se účastní i starosta města Marzabotto, které stejně jako další italské město Santa´Anna di Stazzema postihl podobný osud jako české Lidice. Jejich tragédie nebyla ojedinělá, k masakrům civilistů přistoupili nacisté za druhé světové války po celé Evropě. Žádným zločinem se však před světem nepyšnili tak, jako vyhlazením Lidic. Proto se právě Lidice staly symbolem boje proti německému nacismu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)