Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Institut ekumenických studií změní vedení, do čela míří Petr Jandejsek

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 26. června 2016 23:34
Institut ekumenických studií změní vedení, do čela míří Petr Jandejsek

Petr Jandejsek, nový ředitel IES
Autor: www.jabok.cz

Praha - Jako ředitelka Institut ekumenických studií (IES) dosud  působila Ivana Macháčková. Nejdříve vystudovala biochemii a pracovala v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, jehož byla také nějaký čas ředitelkou. Později však vědeckou dráhu opustila, doplnila si teologické vzdělání na IES v Praze. Byla zvolena i do Ústřední rady Církve československé husitské a stala se její místopředsedkyní. V čele vedení Macháčkovou vystřídá od 1. července Petr Jandejsek, který vystudoval na FF UK obor sociální práce, později přešel na ETF UK, kde získal doktorát z teologie. Studoval také na univerzitě v Cambridgi. V současnosti vyučuje na Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické Jabok.

Institut podporuje ekumenický studijní program na Karlově univerzitě

Institut ekumenických studií funguje jako zapsaný spolek. Na Evangelické teologické fakultě UK zajišťuje doprovodné aktivity (letní kurs, víkendové semináře, liturgie, exercicie) bakalářského studijního programu Teologie křesťanských tradic. Ten poskytuje základní teologické vzdělání, při kterém se ve všech teologických předmětech vyučují a porovnávají přístupy základních křesťanských tradic. Právě tuto koncepci studia sama Macháčková považuje za výjimečnou: „/Při studiu na IES, pozn. red. / můžete vidět různé teologické otázky z více úhlů, minimálně z pozice tří velkých křesťanských tradic ‒ protestantské, katolické a pravoslavné, místy se objevují i evangelikální elementy“, uvedla v rozhovoru pro časopis Brána.          

Institut ekumenických studií změní vedení, do čela míří Petr Jandejsek

Ivana Macháčková, odcházející ředitelka IES
Autor: http://www.ueb.cas.cz/

Studium ekumenické teologie je strukturováno do dvou 1,5 hodinových bloků, kdy na přednášky bezprostředně navazují semináře a to pouze 1x týdně ve večerních hodinách. Při výuce je kladen důraz na diskusi, písemný projev a individuální kontakt studenta a učitele. Mezi vyučovanými předměty jsou Nový zákon, Starý zákon, dějiny křesťanství, systematická teologie, ale také křesťanská etika, liturgická teologie, religionistika, filosofie a křesťanské spirituality. Studenti mají také možnost studovat některý z biblických jazyků. Na začátku každého akademického roku navíc absolvují povinné desetidenní intenzívní studijní soustředění mimo Prahu. Podle Macháčkové je studium vhodné i pro studenty jiných vysokých škol, pro pracující, pro matky na mateřské dovolené apod. „Studenti přicházejí z celého spektra církví i profesí, věkové rozmezí je mezi 20 a 75 roky", dodala odcházející ředitelka.

Škola přijímá příhlášky až do konce července

Studium na IES je bezplatné, pouze vysokoškoláci, kteří již dokončili studium některého jiného vysokoškolského oboru, platí podle školského zákona poplatek. Zájemci o studium si mohou standardně podávat přihlášky každý rok, a to obvykle do konce února. Pro školní rok 2016/2017 je možnost podání přihlášky prodloužena do 31. července. Přijímací zkouška je jednokolová, probíhá formou ústního pohovoru o teologických tématech a motivaci uchazeče ke studiu, součástí přijímací zkoušky je také test z cizího jazyka (angličtina či němčina). Studijní program přiblížila i Česká televize dvacetiminutovým pořádem v cyklu Cesty víry.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)