Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si dnes v Číhošti připomněli památku umučeného kněze Toufara

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. července 2016 21:46
Lidé si dnes v Číhošti připomněli památku umučeného kněze Toufara

Číhoštský kostel Nanebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - Přibližně pět stovek lidí se dnes odpoledne v Číhošti na Havlíčkobrodsku zúčastnilo děkovné poutě za návrat pátera Josefa Toufara do Číhoště. Mši svatou na prostranství před kostelem Nanebevzetí Panny Marie vedl pražský pomocný biskup Václav Malý. Malý se poté s publicistou Milošem Doležalem a duchovním Tomášem Petráčkem zúčastnil diskuse k Toufarovu odkazu. Toufar zemřel po mučení komunistickou Státní bezpečností v roce 1950. Jeho ostatky byly v kostele uloženy loni v červenci.

Program poutě zahájila četba z nově nalezených Toufarových textů. Podle Doležala, autora knihy Krok do tmavé noci, popisující Toufarův životní příběh, se texty, které dosud nebyly nikde publikovány, podařilo najít letos na jaře v soukromých archívech. Našla se část Toufarovy korespondence s jeho synovcem Bohuslavem Toufarem z roku 1948 a 1949. "Daleko důležitější je, že se mi podařilo najít závěť Josefa Toufara, o které jsme si mysleli, že je ztracená. Vyslovil v ní přání, co by se mělo stát s jeho tělem a majetkem po jeho smrti," řekl Doležal ČTK.

Lidé si dnes na číhošťské faře mohli také prohlédnout dobové fotografie, archiválie a další dokumenty zabývající se Toufarovým osudem. Výstava je na faře od roku 2012, připravilo ji havlíčkobrodské muzeum. Program poutě zakončil koncert k poctě českých patronů.

Podle faráře Tomáše Fialy teď číhošťská farnost na základě zájmu veřejnosti vyhodnotí, zda se vzpomínka na Josefa Toufara a jeho odkazu bude konat každoročně nebo v jiném časovém rozpětí. "Budeme také debatovat o tom, v jakém rozsahu a podobě se uskuteční," řekl Fiala.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši v místním kostele se při kázání faráře Toufara několikrát pohnul půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. Událost údajně vidělo asi 20 svědků. Kříž se pohnul ještě na Boží hod a také v době postní.

O věc se začala zajímat komunistická Státní bezpečnost, která faráře Toufara 28. ledna 1950 zatkla a odvezla do Jihlavy a posléze do Valdic. Po krutém mučení při výsleších Toufar 25. února zemřel. Režim pak zahájil ideologickou kampaň, ve které označil Toufara za agenta Vatikánu, západního špiona a dovedného manipulátora, který se „neštítil použít pro své cíle ani podvodu s domnělým zázrakem“. StB ho donutila i k tomu, aby se přiznal k sexuálnímu násilí na ministrantech. V 90. letech bylo přiznání zpochybněno. Událost ale nelze ani po desetiletích s určitostí do detailů objasnit.

Toufar byl pohřben v hromadném hrobě u zdi ďáblického hřbitova v Praze. Loni v červenci byly jeho ostatky po 65 letech vyzvednuty a převezeny do číhošťské farnosti, kterou Toufar naposledy spravoval. Následně byly po slavnostní bohoslužbě za účasti církevních hodnostářů a tisíců věřících uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)