Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na žďárské Zelené hoře po 75 letech zvonily zvony

Kraje: Vysočina / juml / ČTK / 20. září 2016 14:16
Na žďárské Zelené hoře po 75 letech zvonily zvony

Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Autor: Flickr.com / Craig Elliott / Creative Commons

Žďár nad Sázavou - Na Zelené hoře, žďárské památce zapsané v seznamu UNESCO, v sobotu poprvé po 75 letech zvonily zvony. O ty původní přišel poutní areál během druhé světové války, tři nové zvony nyní nechala odlít zdejší farnost. ČTK to řekla kastelánka ze Zelené hory Lenka Houbová.

Podle faráře Vladimíra Vojtěcha Záleského se sobotní slavnosti zúčastnilo zhruba 500 lidí. Organizátoři pro ně připravili jednoduchý program spojený s procházkou a meditací. "Nechtěli jsme vymýšlet nic složitého. Nestáli jsme o žádnou senzaci a atrakci," uvedl Záleský. V kostele si návštěvníci poslechli koncert děl barokních mistrů, představili se žďárští trubači.

Poutnímu areálu s kostelem svatého Jana Nepomuckého zvony chyběly 75 let, původní byly zabaveny za druhé světové války. Nově odlité zvony požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle v kostele už v květnu, ale zavěšeny mohly být až po vyřešení problémů se statikou stavby.

Podle pokynů statika bylo nejdřív nutné zpevnit část krovu v kostelní věži, aby tam mohl být zavěšen největší zvon svatých Cyrila a Metoděje, vážící 84 kilogramů. Konstrukce byla zpevněna i v kaplích ambitu, do jejichž věží byly koncem července umístěny menší zvony nesoucí jména světců Vojtěcha a Zdislavy. Hlavní zvon byl v kostele osazen 31. srpna za přítomnosti zvonaře Petra Rudolfa Manouška, jenž loni zvony odlil, a odborníků, kteří ladili zvonění.

Nejmenší zvon bude na Zelené hoře zvonit každé ráno v 08:00, největší v poledne a prostřední svatá Zdislava vždy v 18:00. Všechny zvony budou ohlašovat sobotní mši a nedělní poledne.

Zelená hora přišla o zvony za svou skoro třistaletou existenci vícekrát. V barokním areálu, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela, původně bylo pět zvonů. Při opravách po požáru v roce 1784 ale věže nad kaplemi ambitu nebyly obnoveny v původním tvaru, a tak mohly být osazeny už jen tři zvony.

Za první světové války byly zvony zrekvírovány, nové firma Manoušek odlila v roce 1926. Během druhé světové války ale byly zvony znovu zabaveny pro válečné účely. Osazení trojice nových zvonů hradila římskokatolická farnost s pomocí darů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)