Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Herman: Hrad požadoval zrušení schůzky s dalajlamou

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. října 2016 19:57
Herman: Hrad požadoval zrušení schůzky s dalajlamou

Ministr kultury Daniel Herman
Autor: Ministerstvo kultury

Praha - Hrad vyzval ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby zrušil schůzku s dalajlamou nebo prezident Miloš Zeman neudělí jeho strýci státní vyznamenání. ČTK to dnes řekl Herman. Jméno jeho strýce Jiřího Bradyho bylo podle něj na seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října. Nyní tam podle Hermana není.

Hermanův strýc Jiří Brady

Brady Aktuálně.cz sdělil, že ho o chystaném vyznamenání řádem T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Volal mu osobně minulý týden v pátek, uvedl Brady. O zrušení vyznamenání se dozvěděl dnes. "Jsem zklamán, ale vyrovnal jsem sem s horšími věcmi," poznamenal Brady, který se za svou činnost dočkal ocenění po celém světě. Podle Forejta se od něj lidé, se kterými mluvil, dozvěděli, že jsou v návrhu na udělení vyznamenání. Zda mluvil přímo s Bradym, odmítl Forejt potvrdit.

To, že Brady měl být původně vyznamenán, potvrdila médiím vedle Hermana a Bradyho také jeho dcera Lara. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček označil Hermanovy výroky za špinavost, ministr by se za ně měl podle mluvčího stydět. Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlamou, jeho strýc by dostal vyznamenání, Ovčáček odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných. Herman k tomu na Nově uvedl, že nebude komentovat slova nižšího státního úředníka.

Nátlak Hradu na Hermana potvrdil jeho stranický kolega ministr zemědělství Marian Jurečka. Na twitteru uvedl, že o varování před schůzkou s dalajlamou informoval Herman vedení lidovců před 14 dny.

Osmaosmdesátiletý Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě.

Čína protestovala proti návštěvě dalajlamy

Dalajlama přijel do ČR na konferenci Forum 2000, při té příležitosti se sešli s Hermanem. Čínské ministerstvo zahraničí ještě před jeho příjezdem požadovalo, aby se členové české vlády s nejvyšším duchovním vůdcem Tibetu nesetkávali. V úterý pak Čína pohrozila Česku kvůli schůzkám politiků s dalajlamou zhoršením vztahů. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. Dalajlama ale nepožaduje vznik Tibetu jako samostatného státu, usiluje o širší autonomii v rámci Číny. Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice pak ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo ještě prohlášení, v němž vyjádřilo "silnou nespokojenost" a "důrazný nesouhlas" se schůzkami předních politiků s tibetským duchovním vůdcem.

Vydané prohlášení českých ústavních činitelů se setkalo se silnou kritikou. Hermana se například zastal místopředseda vlády Andrej Babiš.

Ovčáček: Žádný seznam vyznamenaných nebyl zveřejněn

Podle Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn a Zeman se dnes vyznamenanými nezabýval. V reakci na vyjádření Hermana ČTK řekl, že by se ministr "měl za své chování a výroky stydět". Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlamou, jeho strýc by dostal vyznamenání, prezidentův mluvčí odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných. "Komentuji mimořádně nevkusné a nevhodné jednání a výroky ministra Hermana," uvedl. K doplňující otázce, zda je možné, že někdo z Hradu podobnou nabídku ministrovi sdělil, Ovčáček odvětil, že "špinavostmi ministra Hemana" se Hrad "opravdu nebude zabývat".

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Deníku řekl, že v seznamu osobností, které 28. října převezmou na Pražském hradě státní vyznamenání, a které spolupodepisoval, jméno Bradyho nebylo. Z vyjádření nevyplývá, kdy premiér dokument podepsal.

S návštěvou dalajlamy je spojováno i rozhodnutí Hradu nepovýšit na generálmajora ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že ministr Robert Pelikán (ANO) ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a ústavních činitelů.

Respekt: Na Hradčanském náměstí mělo být hasičské cvičení

Podle týdeníku Respekt dostal šéf českých hasičů Drahoslav Ryba žádost z Hradu, aby na pondělí zajistil zábor Hradčanského náměstí, kde měl vystoupit dalajlama. Ryba chtěl na místě narychlo uspořádat hasičské cvičení, s tím ale nesouhlasil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle Respektu Chovanec argumentoval, že nelze bránit svobodě slova, a zároveň se chtěl vyhnout kritice veřejnosti.

Dalajlama měl původně vystoupit na podiu vedle sochy československého prezidenta Masaryka, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Dalajlama vystoupil o několik metrů dál na nádvoří jedné z budov Národní galerie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)