Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Súdánu pokračoval soud s křesťanským pracovníkem Petrem Jaškem, zatím bez rozsudku

Ze světa / juml / ČTK / 21. listopadu 2016 21:23
V Súdánu pokračoval soud s křesťanským pracovníkem Petrem Jaškem, zatím bez rozsudku

Petr Jašek
Autor: repro Hlas mučedníků

Chartúm - V Súdánu se dnes konalo další státní soudního procesu s českým občanem Petrem Jaškem, který čelí obvinění z protistátní činnosti. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Příště soud zasedne za týden, rozsudek ale podle Lagronové pravděpodobně nepadne.

"Dnešní stání se konalo, další bude 28. listopadu. Nečekáme, že by příští týden padl rozsudek," sdělila Lagronová ČTK. Jašek byl v Súdánu zadržen před necelým rokem, podle české diplomacie byl na misionářské misi. Jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům.

Súdánské úřady však proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

Soud s Jaškem začal v srpnu a byl již několikrát odročen. Předcházející státní se konalo před týdnem. Černínský palác tehdy vyvrátil spekulace o tom, že Jaškovi hrozí trest smrti. Zadržený Čech byl podle českého ministerstva zahraniční v uspokojivém zdravotním i psychickém stavu.

Případem Jaška se zabývá český honorární konzul v Chartúmu, ambasáda v Káhiře i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Angažuje se v něm také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Evropský parlament se za Jaška postavil společnou rezolucí. Nově se za něj postavila i Amnesty Interarnational (viz níže).

 

Petici za propuštění Petra Jaška můžete podepsat zde

Novou petici Amnesty International můžete podepsat zde

Stručný souhrn informací o případu Petra Jaška najdete zde

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)