Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo kultury odmítlo registrovat Konopnou církev

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 4. ledna 2017 22:59
Ministerstvo kultury odmítlo registrovat Konopnou církev

Ilustrační foto: konopné pole
Autor: wikipedia.org / Vit Vit / Wikipedia Commons

Praha -

Ministerstvo kultury (MK) zamítlo žádost Konopné církve o registraci. Společenství, které prosazuje konopí jako lék, podalo proti rozhodnutí úředníků žalobu. ČTK to řekl jeho zástupce Dušan Dvořák. Úřad podle něj neuvedl žádný zákonný důvod, proč církev neregistroval. Loni ministerstvo odmítlo zaregistrovat i sdružení nazvané Lvi kulatého stolu - Řád Zemí Koruny české. Příčinou zamítnutí návrhu je obvykle nesplnění podmínek stanovených pro registraci zákonem, řekla ČTK mluvčí úřadu Simona Cigánková.

Úspěšnost registrace nových církví je nízká

Vloni byly ještě podány návrhy na registraci Společenství buddhismu v České republice a církve Kněžské bratrstvo svatého Pia X., o jejichž registraci prozatím nebylo rozhodnuto, doplnila mluvčí. Už od poloviny roku 2015 má podanou žádost o registraci Cesta Guru Járy. Úředníci v tomto případě čekají na další vyžádaná vyjádření, podle informací ČTK ale pravděpodobně toto sdružení registrováno také nebude. Vůdce esoterické školy Poetrie Jaroslav Dobeš, který si říká guru Jára, je stíhaný jako uprchlý za znásilnění několika dívek.

Ročně MK eviduje jeden až pět nových návrhů na registraci, úspěšnost je nízká, poslední registrovaná církev bylo v roce 2014 Společenství Josefa Zezulky; celkem jich je nyní 38. Ani nově registrované, ani ty, které na uznání státem teprve čekají, ale už nemají a nebudou mít nárok na státní příspěvek na činnost ani na finanční část restitucí.

Zástupci Konopné církve žádost podali loni 14. července, ministerstvo rozhodlo 22. prosince. Dvořák podal 30. prosince "žalobu proti nezákonnému rozhodnutí a nečinnosti správního orgánu" k Městskému soudu v Praze. V odůvodnění žaloby, kterou má ČTK k dispozici, stojí, že žalovaný rozhodl o registraci po pěti měsících od podání návrhu a čtyř měsících trvajícím rozkladovém řízení, "což je jednoznačně důvod k označení rozhodnutí jako nezákonné v důsledku nečinnosti".

Předkladatel Dvořák: Rozhodnutí nectí právo náboženské svobody

Rozhodnutí podle Dvořáka nectí právo náboženské svobody garantované zákonem o církvích a náboženských společnostech i Listinou základních práv. Požaduje nejen z tohoto důvodu rozhodnutí MK zrušit.

Ministerstvo řízení o registraci církve v srpnu zastavilo. V odůvodnění uvedlo, že shledalo návrh jako nepřípustný. Podle ministerstva předmět činnosti a víry členů Konopné církve, tedy víra v prospěšnost konopí setého a její šíření, nelze zahrnout pod pojem náboženství. Organizace, i přes její název, podle ministerstva nespadá pod pojem náboženství. Proti rozhodnutí ministerstva podal Dvořák rozklad, počátkem prosince pak stížnost na nečinnost ministerstva při posuzování rozkladu. O výsledku rozkladu koncem prosince rozhodl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a potvrdil předchozí rozhodnutí svých úředníků.

Podle Dvořáka ale ministerstvo posuzuje všechny potenciální církve jen pohledem křesťanů či katolíků. "Ministr říká, že chceme mít církev pro to, abychom uctívali omamnou látku. Nic takového (v návrhu na registraci) nenajde. Jde o věci spirituální, my, kteří jsme církev zakládali, ji vnímáme jako službu druhým. Chceme dělat hospice, chodit do vězení a dělat věci, které jsou potřebné," řekl Dvořák.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)