Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Účastníci mírového pochodu do Sýrie překročili české hranice. Dnes je uvítá biskup v Litoměřicích

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 11. ledna 2017 12:55
Účastníci mírového pochodu do Sýrie překročili české hranice. Dnes je uvítá biskup v Litoměřicích

Logo mírového pochodu do Sýrie
Autor: www.civilmarch.org/

Litoměřice, Česká republika, Berlín, Aleppo - O Vánocích vyrazilo z Berlína několik stovek poutníků na dlouhou cestu do syrského Aleppa. Cílem a smyslem mírového pochodu je inspirovat mezinárodní společenství k tomu, aby zabránilo vyvražďování civilního obyvatelstva v Sýrii; soustředit pozornost na dění v Sýrii a vytvořit tlak na ty, kteří mají moc rozhodovat o záchraně životů v místech konfliktu. „V neposlední řadě, vyslat vzkaz Syřanům, že nám na jejich životech a osudech záleží“, dodávají organizátoři pochodu.

Předpokládá se, že jen menšina projde celý úsek až do cíle a není ještě jisté, zda bude možné zajistit bezpečnost poutníků na syrském území. Někteří se připojí jen na den, jiní na týden, další končí v Praze nebo ve Vídni, ale řada z nich se chce později vrátit a znovu se k pochodu připojit na Balkáně nebo jiném místě. Pochod je naplánován zhruba na šest měsíců.  V pondělí 9. ledna dorazili na hranice s Českou republikou a přešli přes české pohraniční hory do Ústí nad Labem. Dnes, po cestě údolím Labe, dorazí do Litoměřic, kde je před 19. hodinou na Mírovém náměstí uvítá i litoměřický biskup Jan Baxant a zazní zvony pro Aleppo. Poutníky doprovází policejní doprovod a servisní auto, takže nemusí nést všechno svoje vybavení na zádech. Je možné se k pochodu kdekoliv připojit, třeba jen na krátký úsek. Zde je mapa míst, kde budou poutníci ubytování. Uvedená data znamenají den příchodu do daného města.

Účastníci mírového pochodu do Sýrie překročili české hranice. Dnes je uvítá biskup v Litoměřicích

Pochod do Aleppa před českou hranicí
Autor: facebookový profil Civil March for Aleppo / Petr Zewlakk Vrabec

Po odchodu z Německa počet účastníků z několika evropských zemí včetně Ruska poklesl asi na třicet. Českých účastníků je zatím menšina. V okolí Prahy a dalších velkých měst se pak očekává více lidí. V řadě měst, které navštíví, pořádají mírová setkání na náměstích nebo veřejné debaty. Například dnes v Litoměřicích od 20. hodin pozvali k debatě dva Syřany do přilehlého multi - funkčního prostoru Oka-mžik čajovny Hora evangelické Diakonie v ulici Osvobození. Poutníci přespávají ve školách, tělocvičnách, a podobných jednoduchých, ale vytápěných prostorách. V Litoměřicích si je pak rozdělí několik rodin do svých domovů.  

V neděli 15. ledna dojde pochod z Roztok do Prahy, projde kolem syrské a ruské ambasády, kolem sídla vlády, zastaví se v rámci Palachova výročí na náměstí Jana Palacha a po Karlově mostě dorazí k Lennonově zdi. V pondělí je pak pro  poutníky dnem odpočinku a v 17:30 se v rámci pochodu uskuteční shromáždění Svíčka pro Aleppo na Hradčanském náměstí. Další den se vydají na východ směrem na Moravu. České území by měli opustit 2. února, kdy překročí u Mikulova rakouské hranice.

 

Další informace o smyslu mírového pochodu jsou prezentovány na stránkách www.civilmarch.org v mnoha jazycích nebo lze sledovat pravidelné výstupy na facebookovém profilu Civil March for Aleppo :: Czech Republic.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)