Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal rezignaci biskupa Hrdličky

Domácí zpravodajství / kir / www.cirkev.cz, red. / 1. února 2017 16:27
Papež František přijal rezignaci biskupa Hrdličky

Josef Hrdlička, pomocný biskup olomoucký
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Olomouc - Olomoucký světící biskup Josef Hrdlička, který před dvěma týdny dovršil věk 75 let, byl ke dnešnímu dni (1. února) zproštěn úřadu. Podle prohlášení tiskového střediska papežského státu papež František přijal rezignaci, kterou biskup Hrdlička ve shodě s kanonickým právem podal v uplynulých měsících.

Jako světící biskup slouží Mons. Hrdlička v olomoucké arcidiecézi od roku 1990: jmenován byl 17. března a biskupské svěcení přijal 7. dubna, za biskupské heslo si zvolil citát z Janova evangelia Vos dixi amicos („Nazval jsem vás přáteli“). Kněžské svěcení přijal roku 1972, působil v duchovní správě farností Moravská Ostrava, Hoštejn, Hynčice, Maletín a Mírov, byl správcem farností Liptaň, Pitárné, Třemešná a Vysoká. Josef Hrdlička je znám také jako autor duchovní literatury, překladatel poezie a autor řady písní v Kancionálu.

Žádost o jmenování nového pomocného biskupa už podle svých slov arcibiskup Jan Graubner do Vatikánu odeslal. „Počítám s tím, že vyřízení bude nějaký čas trvat. Tento čas je dobrou příležitostí k modlit­bě. Prosím vás tedy o modlitbu za šťastnou volbu nového biskupa,“ píše olomoucký arcibiskup v posledním čísle diecézního oběžníku a dodává: „Doufáme, že i po uvolnění z úřadu otec biskup Hrdlička zůstane mezi námi a bude navštěvovat farnosti. Proto mu přejeme ještě hodně sil a zdraví.“

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)