Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev zřídila nemovitostní fond

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. února 2017 16:15
Katolická církev zřídila nemovitostní fond

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Katolickému fondu zřízenému především pro správu peněz získaných z restitucí přibude po dvou letech další podfond. Tentokrát se zaměří na nemovitosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí České biskupské konference (ČBK) František Jemelka. Církev již má fond růstový a výnosový, investovala do nich už téměř miliardu korun. Katolický fond spravuje majetek ČBK a všech osmi římskokatolických diecézí v České republice.

Na konci loňského roku při první veřejné bilanci hospodaření katolické církve její představitelé uvedli, že do zmíněných dvou podfondů církev investovala téměř 940 milionů korun. Výnosnost byla vyšší než čtyři procenta. V roce 2015 diecéze římskokatolické církve (farnosti, biskupství a kapituly) investovaly 1,2 miliardy korun s cílem budoucího výnosu. Další miliardu vložily do školství, zdravotnictví, sociální oblasti či péče o památky.

Od státu v témže roce diecéze římskokatolické církve dostaly 892 milionů korun jako příspěvek na činnost, který se od loňska každoročně snižuje o pět procent a skončí v roce 2030. Do budoucna tak církev musí právě tuto přibližně miliardu ročně vydělat.

Finanční náhrada vyplácená v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi pro všechny diecéze římskokatolické církve činila ve zmíněném roce 2015 celkem 1,282 miliardy korun. Údaje nezahrnují výdaje řádů a kongregací. Výnosy z hospodaření katolické církve v roce 2015 byly 994 milionů korun, hospodářský výsledek po zdanění byl 108 milionů korun.

Česká národní banka v minulém týdnu potvrdila registraci nemovitostního podfondu, který vytvořila společnost ČSOB Asset Management, uvedl dnes Jemelka. Investiční strategii budou ve spolupráci s odborným týmem skupiny ČSOB/KBC vytvářet experti Patria investiční společnosti, kteří budou chod podfondu také řídit. Díky nemovitostnímu podfondu bude církev moci investovat například do zemědělské půdy, komerčních či kancelářských prostor, které ale budou podléhat přísným etickým požadavkům ze strany církve.

Stejně jako v případě již dříve založených podfondů bude i tento třetí zpřístupněn nejen zakládajícím členům (diecéze, ČBK), ale i dalším investorům z řad římskokatolické církve.

"Kromě toho, že jednotlivé diecéze zpravidla investují a hospodaří samostatně, je tento nemovitostní fond projevem jejich vůle investovat do určité míry také společně. Jsem přesvědčen, že i díky investičním nástrojům, které nám skupina ČSOB umožňuje využívat, se zvládneme o naši budoucnost postarat v rámci zodpovědného, etického a dlouhodobě udržitelného zhodnocování našich aktiv," dodal Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)