Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdán propustil Petra Jaška, dnes večer přiletí do Česka s ministrem zahraničí

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 26. února 2017 17:23
Súdán propustil Petra Jaška, dnes večer přiletí do Česka s ministrem zahraničí

Petr Jašek
Autor: Twitter / @ZaoralekL

Praha/Chartúm - Český občan Petr Jašek, který byl v Súdánu odsouzen na 24 let za špionáž a podněcování nenávisti, byl propuštěn. V neděli to podle AFP oznámil súdánský ministr zahraničí Ibrahím Ghandúr na společné tiskové konferenci s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem, který je na návštěvě Súdánu.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová dnes pro server Aktuálně.cz propuštění potvrdila: „Ministr pro něj vyjednal propuštění. Večer se pan Jašek jako svobodný občan vrátí do Česka,“ řekla Valentová s tím, že další informace zveřejní až po Jaškově návratu do země. Letadlo přistane v Kbelích po 23. hodině.

„Beru to jako úspěch české diplomacie. Chtěl bych moc poděkovat všem kolegům, kteří se podíleli na jednáních o jeho propuštění,“ okomentoval propuštění Zaorálek.

Do Jaškova případu se zapojily i orgány Evropské unie, které pravidelně kritizují porušování lidských práv a násilí proti menšinám v Súdánu. Vznikla také petice za jeho propuštění, které se podařilo shromáždit více jak 400 000 podpisů.

O zatčení a věznění Petra Jaška

Petr Jašek je křesťanský humanitární pracovník. Na konci ledna tohoto roku dostal trest 23,5 roku a povinnost zaplatit pokutu 100 000 súdánských liber (přibližně 400 000 Kč) za humanitární práci bez povolení.

Hned po vynesení rozsudku vyjádřilo české ministerstvo zahraničí vážné znepokojení s tím, že bude usilovat o Jaškovo vydání. Ministr Lubomír Zaorálek přiřadil jeho případu „absolutní prioritu“.

Jašek byl zatčen 10. prosince 2015 na letišti v Chartúmu, těsně před návratem domů. Do země cestoval na platná turistická víza. Důvodem jeho návštěvy byla humanitární pomoc studentovi jménem Ali Omer, který utrpěl vážné popáleniny během demonstrace v roce 2013. O jeho osudu se Petr Jašek dozvěděl na mezinárodní konferenci v listopadu 2015, cílem cesty bylo zabezpečení financí na zdravotní ošetření studenta. Pomoc ve výši 5000 dolarů byla řádně odevzdána.

Do začátku soudního procesu byla strategií tichá diplomacie – v naději, že Petr Jašek bude vyhoštěn ještě před vznesením obvinění. To se ale nepodařilo. Kontakt se uskutečňoval prostřednictvím českého velvyslanectví v Káhiře a švýcarského ambasády v Chartúmu, která případ v rámci pověření českého ministerstva zahraničí převzala.

Obžaloba žádala nejvyšší možné tresty (což zahrnuje i trest smrti). Soud začal 21. srpna 2016. Spolu s Petrem Jaškem byli obviněni dva súdánští reverendi, Hassan Taour a Kuwa Šamál, oba z pohoří Nuba v provincii Jižní Kordofán, a také aktivista a vysokoškolský student Abdulmon Abdumawla z Dárfúru. Jeden z reverendů (Kuwa Šamál) byl začátkem ledna propuštěn kvůli nedostatku důkazů. 12. prosince 2016 vypovídal před soudem i popálený student Ali Omer, který potvrdil, že Jaškova cesta za ním měla čistě humanitární důvody.

Ve vězení nadále zůstávají dva Súdánci, kteří byli spolu s ním odsouzeni. Jsou jimi Hassan Taour a Abdulmon Abdumawla, oba dostali 12 let vězení, za to, že Jaškovi pomáhali v jeho činnosti.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se v případu Petra Jaška angažoval, se chce zasadit také o jejich propuštění. „Nadále se budu snažit s neziskovými organizacemi a evropskými diplomaty tlačit na vládu v Súdánu, aby propustila i další dva odsouzené křesťany,“ uvedl v tiskové zprávě.

Osobní informace o Petru Jaškovi

Než se stal humanitárním pracovníkem, působil Petr Jašek jako ředitel nemocnice v Počátkách (která byla později transformována na léčebnu dlouhodobě nemocných), pak si založil živnost na poradenství ve zdravotnictví. Spolupracuje s českou větví mezinárodní organizace Hlas mučedníků (Voice of the Martyrs), která monitoruje případy pronásledování křesťanů ve světě. S manželkou Vandou, která je lékařka, žije na Kladně, mají dvě dospělé děti.

Reakce domovského sboru

Na webových stránkách Sboru Církve bratrské v Kladně, jehož je Petr Jašek členem, se objevilo prohlášení k jeho osvobození: "Jsme vděční Bohu za vyslyšení modliteb za Petra Jaška a radujeme se z jeho propuštění!... Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se zasloužili o jeho propuštění jednáním na různých místech, všem, kteří se zapojili do modliteb a postů za Petra, ale hlavně děkujeme našemu Bohu za opatrování Petra a jeho rodiny po celou dobu a za to, že se můžeme radovat z jeho návratu!"

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)