Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Le Penová vyvolala nevoli popřením odpovědnosti Francie za Židy

Ze světa / juml / ČTK / 11. dubna 2017 12:12
Le Penová vyvolala nevoli popřením odpovědnosti Francie za  Židy

Marine Le Pen
Autor: Wikipedia.org / AG Gymnasium Melle / Wikimedia Commons

Paříž - Krajně pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová vyvolala ve Francii bouři nevole, když popřela odpovědnost francouzského státu za hromadné zatýkání Židů v Paříži během druhé světové války. Svým názorem dnes vyprovokovala protesty svých politických rivalů a také izraelské vlády.

Dva týdny před prvním kolem prezidentské volby, ze kterého by měla podle průzkumů veřejného mínění pokročit do rozhodujícího druhého, se Le Penová dotkla citlivého místa při debatě o roli Francie v jedné z nejtemnějších epizod jejích dějin, upozornila agentura Reuters.

"Myslím, že Francie není odpovědná za Vel d'Hiv," uvedla Le Penová v neděli s odkazem na zátah francouzských četníků, při kterém bylo v červenci 1942 zadrženo na 13.000 Židů. Akci si objednala německá okupační správa. Úřady soustředily zadržené lidi v cyklistickém stadionu Vélodrome d'Hiver, běžně známém pod zkratkou Vel d'Hiv, odkud pak byli deportováni do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Le Penová uvedla, že odpovědnost za celou akci mohou nést jen ti, kdo tehdy měli skutečnou moc, čili němečtí okupanti. "To není Francie," řekla vůdkyně strany Národní fronta.

Její političtí soupeři ihned jejích výroků využili k tomu, aby připomněli antisemitské výroky jejího otce a zakladatele Národní fronty Jeana-Marieho Le Pena. Le Penová se přitom dlouhodobě snaží stranu, kterou vede, nálepky rasistické organizace zbavit.

"Někteří lidé zapomněli, že Marine Le Penová je dcera Jeana-Marieho Le Pena. Oni se nezměnili," řekl hlavní sok Le Penové v prezidentské volbě Emmanuel Macron, který by s ní měl podle průzkumů postoupit do druhého kola.

Izraelské ministerstvo zahraničí vyslovilo politování nad tím, že antisemitismus "dnes opět zvedá hlavu". "To je v rozporu s historickou pravdou, jak je uvedeno v prohlášení francouzských prezidentů, kteří uznali odpovědnost země za osud francouzských Židů, kteří zahynuli během holokaustu," dodalo ministerstvo.

Průzkumy dlouhodobě ukazují, že francouzští voliči patrně neopustí dosavadní zvyklosti a že v rozhodujícím druhém kole hlasování se proti Le Penové spojí všichni její odpůrci. Macron by měl v tomto kole získat kolem 60 procent hlasů, zatímco Le Penová zhruba 40 procent.

Podle politologů je tak současná Francie vzdálená situaci z roku 2002, kdy tehdejší pravicový kandidát Jacques Chirac ve druhém kole prezidentských voleb drtivě porazil nacionalistu Le Pena drtivými 82 procenty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)