Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Jeruzalémě prošli poutníci křížovou cestu k Božímu hrobu

Ze světa / kir / ČTK / 15. dubna 2017 8:56
V Jeruzalémě prošli poutníci křížovou cestu k Božímu hrobu

Via Dolorosa / Jeruzalém
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Jeruzalém/Sevilla (Španělsko) -

Křesťané z celého světa si na Velký pátek v Jeruzalémě připomněli ukřižování Ježíše Krista, někteří z nich nesli na zádech velké dřevěné kříže. Oslavy Velkého pátku v Jeruzalémě předznamenal útok zřejmě duševně nemocného Palestince, který pobodal lidi v tramaji, jednu ženu smrtelně. Několik zraněných si dnes nad ránem vyžádala panika, která vypukla při tradičním velikonočním procesí ve španělské Seville.

Do Jeruzaléma se sjeli poutníci z celého světa, kteří prošli za zpěvu modliteb úzkými uličkami Starého města. Někteří nesli na zádech dřevěné kříže. Procesí šlo ulicí Via Dolorosa, po níž podle tradice Ježíš Kristus nesl svůj kříž při cestě k ukřižování. Celá křížová cesta má 14 zastavení, začíná odsouzením Ježíše k smrti, pokračuje přes jeho ukřižování a končí uložením jeho těla do hrobu.

Takzvaný Svatý týden (velikonoční či pašijový), který připomíná úseky evangelií popisující mimo jiné poslední večeři, zatčení, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, si připomínají velkými alegorickými průvody ve Španělsku. Každoročně na tyto slavnosti zvané Semana Santa (Svatý týden) jezdí na Pyrenejský poloostrov i tisíce zahraničních turistů.

Proslulá jsou procesí v jihošpanělské Seville, kde ale oslavy poznamenala panika. V jejím důsledku bylo zraněno několik lidí, z nichž 17 bylo hospitalizováno, z toho jeden člověk s vážnými zraněními hlavy. Policie zadržela osm lidí, u nichž nalezla kovové tyče. Podle místních úřadů šlo ale o projevy vandalismu, nikoli o organizovanou akci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)