Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství staví za Prahou budovu pro technologickou firmu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. dubna 2017 10:04
Arcibiskupství staví za Prahou budovu pro technologickou firmu

Ilustrační foto - Zámek Dolní Břežany
Autor: Wikipedia.org / Jiří Novák / Wikimedia Commons

Praha - Budovu pro sídlo japonské technologické firmy staví v Dolních Břežanech pražské arcibiskupství. Firma Rigaku, která už v Česku spolupracuje s některými vědeckými a akademickými pracovišti, patří k velkým světovým výrobcům vědecké zobrazovací techniky. V administrativní budově v Břežanech bude jen v nájmu tak, jak to dělá i v dalších zemích. Stavba by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. O stavbě informoval zpravodaj obce, arcibiskupství ČTK informace potvrdilo, blíže stavbu ani výši investice ale nespecifikovalo.

Investování restitučních peněz

Peníze z náhrad za nevydaný majetek při vyrovnání státu s církvemi katolická církev částečně ukládá do fondu a částečně investuje. Opravuje svá historická sídla často zdevastovaná dlouhými roky ve vlastnictví státu a znovu začíná podnikat v zemědělství či lesnictví. V Dolních Břežanech, které se spolu s blízkými Hodkovicemi a Vestcem stávají tuzemským vědeckým a technologickým klastrem, se pouští, byť pouze poskytnutím prostor, i na pole vědy.

Menší administrativní budova pro japonskou firmu vyrůstá v Břežanech mezi Olivovým pivovarem a centrem HiLase. Cílem centra HiLase je vyvinout laserové technologie s průlomovými technickými parametry. Je zaměřen na rozvoj laserů s vysokou opakovací frekvencí a na laserové systémy, které budou moci být v budoucnu použity v průmyslu. Hodkovické inovační centrum InnoCrystal a vestecký Biocev se věnují biotechnologickému výzkumu. V Dolních Břežanech je ještě pracoviště ELI s největším laserem světa.

Církevní stavby v Břežanech

Poblíž břežanského pivovaru a budované stavby stojí zámek, který také patří pražskému arcibiskupství a který se od loňska rekonstruuje na hotel. Otevřen by měl být také v příštím roce. Arcibiskupství do rekonstrukce budovy a obnovy části přilehlého parku investuje 170 milionů korun. Čtyřhvězdičkový hotel by měl mít asi 40 převážně dvoulůžkových pokojů. Plánuje se, že zámecký park bude zpřístupněn veřejnosti.

Majitel zámku uvažuje o tom, že klientelu hotelu by mohli tvořit i hosté přijíždějící do vědeckých center ELI a HiLase. Pražské arcibiskupství je majitelem památkově chráněného zámku opět od roku 1989. Je i největším vlastníkem pozemků a nemovitostí v obci.

Zámek má podobu z přelomu 19. a 20. století. Archivy dokládají u zámku bohaté hospodářské zázemí, skleníky, vodní nádrž, zahrady, pivovar či altány. Zámek počátkem 18. století koupil pražský arcibiskup Ferdinand hrabě Khünburg. Od té doby sloužil objekt jako ekonomicko-správní centrum dolnobřežanského panství, které bylo téměř 300 let ve vlastnictví arcibiskupství pražského.

Fungovalo jako hospodářské a finanční zázemí pražské arcidiecéze. V roce 1945 byly pozemky se všemi budovami fakticky, nikoli však právně, zabrány státem, uvádí arcibiskupství. V rámci restitucí mnohé pozemky a stavby včetně zámku získala církev zpět.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)