Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prokop Siostrzonek byl zvolen opatem

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 21. listopadu 2017 13:26
Prokop Siostrzonek byl zvolen opatem

Petr Prokop Siostrzonek
Autor: facebookový profil Cesty 121

Praha - Kapitula Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově oznámila, že dne 21. listopadu l. P. 2017, za předsednictví P. Edmunda Wagenhofera, praesese Slovanské benediktinské kongregace sv. Vojtěcha, zvolila 61. opata břevnovského kláštera. Zvolen byl Petr Prokop Siostrzonek, dosavadní převor-administrátor tohoto opatství, kterým se stal po smrti břevnovského arciopata Anastáze Opaska v létě 1999. 

Opatu břevnovského kláštera náleží od r. 1993 čestný titul arciopat. Jako převor-administrátor měl stejná práva a povinnosti jako arciopat, nepřijímal však opatskou benedikci a neužíval opatských insignií.

 Opatskou benedikci udělí zvolenému arciopatovi Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, v neděli 14. ledna 2018, v den 1025. výročí posvěcení kláštera, při liturgii v břevnovské bazilice svaté Markéty v 10.00h.

Benediktinská komunita se představuje jako klášterní společenství křesťanů, bratří nebo sester, kteří společně hledají Boha. Oporou je jim v tom řehole sv. Benedikta z italské Nursie, sepsaná v 6. století, soubor pravidel mnišského společenství (z lat. regula = měřítko, pravidlo, uspořádání). Tento řád pro život v klášteře na základě Písma svatého, tradice církevních otců a zkušeností předcházejících generací mnichů stanovuje, jak mají bratři nebo sestry společně žít, jak se mají modlit a pracovat, jakou podobu mají mít kontakty mezi klášterním společenstvím a okolím kláštera.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)