Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František odletí v neděli večer do Barmy. V Bangladéši navštíví pronásledované Rohingy

Ze světa / kir / / 23. listopadu 2017 11:08
Papež František odletí v neděli večer do Barmy. V Bangladéši navštíví pronásledované Rohingy

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán/Neipyijto -

Papež František se během cesty do Barmy (Myanmaru) setká i s vrchním velitelem barmské armády a posléze v Bangladéši se zástupci rohingských uprchlíků. O rozšíření programu návštěvy Barmy a Bangladéše, kterou papež vykoná příští týden, dnes informoval mluvčí Vatikánu Greg Burke. Papež svůj program upravil na základě rad rangúnského arcibiskupa. Podle zprávy serveru La Croix, přeložené pro magazin Christnet, Rohingy nedávno navštívil i arcibiskup z hlavního města Bangladéše Dháka kardinál Patrick D’Rozario. Kardinál D’Rozario uvítá v Dháce papeže mezi 30. listopadem a 2. prosincem, kam bude pokračovat po své třídenní návštěvě Barmy, kterou uskuteční 27.–30. listopadu. 


Menšiny křesťanů v moři buddhistů a muslimů

Papež František by měl podle plánu do Asie odletět z Říma v neděli 26. listopadu ve 21:40 SEČ, v největším barmském městě Rangúnu bude v pondělí po poledni. Jeho oficiální program začíná v úterý 28. listopadu, kdy se v barmské metropoli Neipyijtu setká se Su Ťij, prezidentem Tchin Ťjoem a dalšími politickými představiteli Barmy. Ve středu bude papež František sloužit v Rangúnu bohoslužbu pro místní katolickou komunitu a sejde se s buddhistickými vůdci. Podle statistik Vatikánu z roku 2015 žije v 52milionové Barmě asi 659.000 katolíků a v Bangladéši, který má zhruba 159 milionů obyvatel, jich je asi 375.000. Buddhisté tvoří přibližně 90 procent barmské populace, v Bangladéši je 90 procent populace muslimské.

Papež František odletí v neděli večer do Barmy. V Bangladéši navštíví pronásledované Rohingy

Rohingští uprchlíci
Autor: Wikipedia.org / oreign and Commonwealth Office / Wikipedia Commons

 

Nepoužívejte slovo "Rohinga". Mluvte o muslimem

Rangúnský arcibiskup Charles Bo papeži v sobotu během schůzky ve Vatikánu poradil podle agentury AFP tři věci: nepoužívat slovo "Rohinga" zapovězené buddhistickou většinou země a mluvit spíše o "muslimech z Arakanského státu", zařadit do programu diskrétní setkání s vrchním velitelem barmské armády a uspořádat mezináboženské setkání. František na základě rad arcibiskupa svůj program uzpůsobil. Podle místních katolických duchovních by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády.

V bangladéšské metropoli Dháce František 1. prosince v rámci mezináboženského setkání vyslechne svědectví "malé skupiny" rohingských uprchlíků. Mluvčí Vatikánu neupřesnil podle jakého klíče budou zástupci této muslimské menšiny vybráni.

 

Může držitelka Nobelovy ceny míru Su Ťij za represe?

S generálem Min Aun Hlainem se papež František rozhodl sejít i proto, že tažení proti Rohingům v Aranském státě na severu Barmy se podle Vatikánu uskutečňuje v režii armády, a nikoli civilní vlády v čele s Do Aun Schan Su Ťij, napsala agentura AP. Ta ale v září postup armády obhajovala. Generál setkání, které se uskuteční 30. listopadu v Rangúnu, potvrdil.

Schůzka s držitelkou Nobelovy ceny za mír a barmskou vůdkyní Su Ťij, s níž se papež setká v barmském hlavním městě Neipyijto v úterý, už na původním plánu cesty figurovala.

Tažení barmské armády proti muslimské menšině Rohingů bylo zahájeno poté, co rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na tři desítky policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě. Napěti mezi etniky ale v Barmě trvá dlouhodobě a armáda, která přes dvacet let držela v domácím vězení i současnou představitelku státu, má v zemi stále velmi silný a zřejmě i represivní vliv. OSN označila exodus statisíců Rohingů za nejrychlejší uprchlickou krizi současnosti. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Husajn operace vlády považuje za "učebnicový příklad etnické čistky". Barma obvinění odmítá. Od konce srpna ze země kvůli násilnostem uteklo přes 600.000 Rohingů. Podle posledních zpráv BBC se vlády Bangladéše a Myanmaru dohodly na návratu uprchlíků. Domlouvají se detaily dohody a návrat by mohl začít do dvou měsíců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)