Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odletěl z Barmy do Bangladéše. Sešel se s prezidentem a plánuje setkání s uprchlíky

Ze světa / kir / ČTK / 30. listopadu 2017 18:42
Papež odletěl z Barmy do Bangladéše. Sešel se s prezidentem a plánuje setkání s uprchlíky

Papež František
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Dháka (Bangladéš) - Papež ukončil návštěvu Myanmaru (Barmy) a odletěl do sousední Bangladéše, kde se má v pátek sejít i s rohingskými uprchlíky. Po příletu do Dháky poděkoval Bangladéši, že pomáhá převážně muslimským uprchlíkům ze sousední Barmy. Ostatní státy zároveň vyzval, aby Dháce, jež se s uprchlickou krizí potýká, poskytly "okamžitou hmotnou pomoc". Ani v projevu před bangladéšským prezidentem však František nemluvil přímo o Rohinzích, místo toho hovořil o "uprchlících z Arakanského státu (na severu Barmy)". 

Návštěvu Barmy ukončil bohoslužbou, kterou sloužil pro mladé katolické věřící v katedrále v centru největšího barmského města Rangúnu. Pak odletěl do bangladéšské metropole Dháky. V Rangúnu sloužil bohoslužbu již ve středu, při které vyzval etnické menšiny, aby na násilí nereagovaly pomstou, nýbrž "odpuštěním a soucitem". Na této bohoslužbě v největším barmském městě se sešlo asi 150.000 lidí, mezi nimi byli podle agentury AP i návštěvníci z Vietnamu, Thajska nebo Kambodže. 

Papež odletěl z Barmy do Bangladéše. Sešel se s prezidentem a plánuje setkání s uprchlíky

Rohingští uprchlíci
Autor: Wikipedia.org / oreign and Commonwealth Office / Wikipedia Commons

Nepřímá kritika pronásledování Rohingů

Na pronásledování Rohingů František dosud odkazoval nepřímo. V projevech vyzýval k respektování práv všech etnických skupin v zemi (v Barmě) a prohlásil, že je třeba vést náboženský dialog. Uprchlická krize, během níž před násilím na severu Barmy uteklo do Bangladéše za poslední měsíce přes 620.000 příslušníků této muslimské menšiny, patně zůstane ústředním tématem Františkovy cesty.

O to, aby veřejně nezmiňoval termín Rohingové, který je buddhistickou většinou v Barmě zapovězen, papeže předem požádali barmští katoličtí duchovní. Měli obavy, že by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády. Papežovy výzvy na podporu spravedlnosti, lidských správ a respektu ke všem ale byly obecně vnímány ve vztahu k Rohingům, uvedla agentura Reuters.

V Bangladéši až do soboty

Bangladéš, kde papež setrvá do soboty, doufá, že návštěva hlavy katolické církve pomůže zvýšit tlak na mezinárodní společenství a najít trvalé řešení rohingské otázky. Papež nemá v plánu podívat se do uprchlických táborů, kde Rohingové žijí, ale sejde se s nimi v pátek v rámci mezináboženského setkání v Dháce.

Významný bangladéšský list The Daily Star v dnešním úvodníku napsal, že je "trochu zklamán" tím, že papež o krizi otevřeně v Barmě nemluvil. "Vzhledem k tomu, že papež František je znám jako obhájce utlačovaných, doufáme, že bude otevřeně kritizovat pokračující pronásledování Rohingů během své velmi významné návštěvy naší země," dodal list.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)