Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odsoudil iracionální postoj státníků k jaderným zbraním

Ze světa / kir / ČTK / 4. prosince 2017 9:09
Papež odsoudil iracionální postoj státníků k jaderným zbraním

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán -

Papež František vyzval světové státníky, aby přestali balancovat na hranici možného vyhlazení lidstva. Někteří z nich se podle něj staví k nukleárním zbraním "iracionálně". O papežově výzvě, kterou před novináři učinil během letu z asijské cesty do Barmy a Bangladéše, informovala agentura Reuters.

František minulý měsíc na konferenci o jaderném odzbrojení řekl, že je připraven změnit oficiální postoj katolické církve k jaderným zbraním. Vatikán po desetiletí zastával tu pozici, že držení jaderného arzenálu jako bezpečnostní pojistky je morálně přípustné, ovšem za předpokladu, že konečným cílem je jejich odstranění. Papež v projevu na úvod listopadové konference uvedl, že držení jaderných zbraní by nyní mělo být odsouzeno, protože to nevypadá, že by světoví vůdci měli v úmyslu jejich počet snižovat.

Novináři se Františka na palubě papežského letadla zeptali, proč zvažuje oficiální postoj katolické církve změnit a co si myslí o slovních šarvátkách amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.

"Nově do popředí vystoupila iracionalita (ve vztahu k jadernému arzenálu)," odpověděl papež. "Nyní se nacházíme na hranici," dodal. "Lze o tom sice spekulovat, ale já jsem přesvědčen, že disponovat nukleárními zbraněmi a užívat je se nyní nachází na hranici toho, co je (morálně) přípustné," rozvedl František. "A proč? Protože dnes, uvážíme-li sofistikovanost jaderného arzenálu, hrozí vyhubení lidstva, anebo jeho nezanedbatelné části," vysvětlil.

Podle Františka by při vyjednávání mezi Spojenými státy a Severní Koreou měl asistovat nějaký další stát. USA a KLDR papež vyzval, aby svou rétoriku uklidnily a přestaly se častovat urážkami.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)