Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Santa Claus a Pere Noël mají společného předka - sv. Mikuláše

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 5. prosince 2017 12:08
Santa Claus a Pere Noël mají společného předka - sv. Mikuláše

Sv. Mikuláš, nebo Santa Claus?
Autor: Luki.igrek.net / Łukasz Ciaciuch

Praha -

Český Mikuláš, americký Santa Claus, německý Weihnachtsmann i francouzský Pere Noël mají společného předka, který zemřel 6. prosince 345 v Turecku. Byl jím svatý Mikuláš, biskup z Myry, který proslul štědrostí, jako obránce víry a zachránce nespravedlivě obviněných. Dodnes je tento svatý uctíván jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků a dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterdamu či italského Bari.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře (dnešní Demre v Turecku), kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben. V 11. století, kdy se v regionu začali rozpínat seldžučtí Turci, převezli pak Mikulášovy ostatky italští námořníci do italského přístavu Bari.

V předvečer svátku svatého Mikuláše, který se připomíná 6. prosince, dodnes v některých zemích chodí po domech skupinky lidí převlečených za Mikuláše, čerta a anděla, aby děti trochu postrašili a pak je obdarovali malými pamlsky. V Nizozemsku, kde je mikulášská tradice nejsilnější, Mikuláš pod jménem Sinter Klaas připlouvá z moře a dětem rozhazuje cukroví a ovoce. Odtud se také asi ve 13. století tato tradice rozšířila přes Německo i do českých zemí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)