Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci v Chrástu budou mít na zahradě altán a skleněný kříž

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 6. února 2018 10:10
Evangelíci v Chrástu budou mít na zahradě altán a skleněný kříž

Stavba zahradní kaple - altánu před evangelickou farou v Chrástu
Autor: facebookový profil evangelického sboru v Chrástu

Chrást (Plzeňsko) -

Dřevěný altán, který bude sloužit jako otevřená zahradní kaple, jako místo pro odpočinek i jako skrýš před deštěm či sluncem, vzniká v těchto dnech na farské zahradě sboru Českobratrské církve evangelické v Chrástu u Plzně. Altán navrhl architekt David Vávra, který zároveň pro zahradu navrhl a vytváří skleněný kříž, řekl ČTK farář sboru Karel Šimr.

V Chrástu s téměř 1900 obyvateli není kostel. Je zde ale živá evangelická komunita, která se například v minulosti zasloužila o to, že se obcí může rozléhat zvuk zvonu. Evangelíci postavili díky sbírce mezi lidmi přímo na střeše fary malou zvonici se zvonem. Před více než deseti lety zpřístupnili farskou zahradu, kde je například dětské hřiště. Nyní už vedle něj stojí hrubá stavba altánu, který je možné vnímat i jako zahradní otevřenou kapli. "Spojuje totiž v sobě symboliku uspořádání tradičních tolerančních modliteben s užitnou hodnotou otevřeného místa odpočinutí a úkrytu před deštěm a sluncem," řekl Šimr.

Evangelíci v Chrástu budou mít na zahradě altán a skleněný kříž

Výroba skleněného kříže
Autor: facebookový profil evangelického sboru v Chrástu

Vávra altán navrhl tak, aby doplnil hřiště o místo zastavení a setkávání. "V konstrukci altánu jsou patrné dva kříže, které doplňují kříž skleněný," uvedl architekt. Skleněný kříž vyrobený metodou fusing, tedy uměleckého spékaného skla, nyní vytváří ve sklárně ve Skalici u České Lípy. "Kříž je oboustranný maják a vysílač Kristova nadějného utrpení. Se sluncem se skleněný kříž rozzáří, v šedých mracích působí důstojně a normálně jako mnoho chvil našeho života," dodal architekt.

I když nápad na zahradní altán a kříž vyšel od chrásteckých evangelíků, na uskutečnění se podíleli i ostatní místní lidé a firmy. "Z půlmilionového rozpočtu zbývá v tuto chvíli od dárců získat ještě necelých 100.000 korun. Hotové dílo se veřejnosti poprvé představí v neděli 15. dubna," dodal Šimr.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)