Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Velehradě se sešlo přes 50 tisíc lidí. Arcibiskup Graubner varoval před potomky diktátorů

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 5. července 2018 16:46
Na Velehradě se sešlo přes 50 tisíc lidí. Arcibiskup Graubner varoval před potomky diktátorů

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Letošní Dny lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku navštívilo přes 50.000 lidí. ČTK to dnes řekl tajemník akce Josef Kořenek. Středečního programu se podle odhadů zúčastnilo asi 23.000 lidí, na dnešní slavnostní liturgii dorazilo přes 30.000 lidí. Na hlavním pódiu u oltáře byla umístěna lebka svaté Ludmily, která byla kvůli slavnostem převezena z Prahy na Velehrad. Návštěvnost podle Kořenka patří k nejvyšším v historii, slavnosti připomínající odkaz slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se letos konaly 19. rokem.

 "Domníváme se, že je to také tím, že jsme tady mohli uctít a přivítat vzácnou relikvii svaté Ludmily," uvedl Kořenek. Lidé na možnost uvidět lebku svaté Ludmily, která dle tradice přijala na Velehradě křest, reagovali velmi pozitivně. "Je to přelomová událost pro Velehrad," řekl Kořenek. Lidé se mohli pomodlit u relikvie v Královské kapli baziliky. 

Arcibiskup Graubner pripomněl výročí republiky, varoval před populisty a nástupem potomků diktátorů

Při bohoslužbě promluvil arcibiskup Jan Graubner. Připomněl sté výročí vzniku Československé republiky a vyzval k většímu zamyšlení nad podstatnými otázkami. "Nestačí hltat informace, které nabízejí falešný pocit, jako bychom už věděli všechno. Je třeba hledat skutečnou moudrost," uvedl v kázání Graubner.

Mnohé příležitosti se podle Graubnera v mladých dějinách země dobře nevyužily. "Neseme zodpovědnost za skutečnosti, které nahánějí strach nejen tím, že roste politický vliv potomků diktátorů. To je jen jeden z důsledků naší slepoty a neschopnosti vidět v souvislostech, ptát se po příčinách a důsledcích či ukazovat ochotu vzdát se nějakých příjemností a dívat se dál než na přítomnost a na své vlastní já. Proto neumíme odhalit novou tvář ideologie, když ji šíří někdo jiný. I když marxismus přesedlal z oblasti ekonomiky do oblasti kultury, stále bere svobodu, rozvrací řád a budí nenávist," uvedl Graubner.

Připomněl svaté Cyrila a Metoděje, kteří položili základy křesťanské kultury i státnosti. "Pohled do dějin nám ukazuje, že nejlepší plody našeho národa vyrostly vždycky z evangelia, které bylo přijato do života, které bylo přeloženo do řeči skutků. Ani dnes nemůžeme udělat pro náš národ nic lepšího, než se nechat vést boží moudrostí. Falešné ideologie, nepoctiví populisté, třeba mezi politiky, ani ´šmejdi ́ mezi obchodníky nás nemohou zmást, když budeme moudře stavět na Božím slově," řekl Graubner.

Na Velehradě se sešlo přes 50 tisíc lidí. Arcibiskup Graubner varoval před potomky diktátorů

Ilustrační foto - Poutníci na velehradské slavnosti
Autor: velehrad.eu

Zmínil také ekologické problémy. "Naše krátkozrakost nám dokonce brání uznat realitu oteplování a dělat kroky zodpovědné vůči přírodě. Zdá se, že dokud nám teče z kohoutků voda, jako by nás sucho nezajímalo. A ještě dlouho bych mohl vyjmenovávat různé oblasti, v nichž se odehrává boj o budoucnost člověka a národa. Ta významná výročí nás vedou k vážnému zamýšlení nad podstatnými otázkami," řekl Graubner.

Dnešní slavnostní poutní mši vedl kardinál Dominik Duka, který také zmínil výročí vzniku republiky. "Vzpomínáme také řady další výročí, 1278, 1378, 1618, 1648, 1848, 1938, 1948, 1968. Všechna nějakým způsobem reflektoval náš Velehrad. Zde jsou počátky naší státnosti, zápasu o svobodu, samostatnost a obětavou lásku vyrůstající z víry a naděje," uvedl Duka. Připomněl však také historické viny, zbabělost i zrady.

V 15:00 hodin začne ve velehradské bazilice ještě liturgie byzantsko-slovanského ritu. Povede ji Ladislav Hučko, titulární biskup orejský a apoštolský exarcha. Řada lidí byla na bohoslužbě v krojích, včetně čtrnáctileté Magdalény Mackové ze sousedních Tupes, která spolu s dalšími krojovanými předávala kytice biskupům.

Velehradské cyrilometodějské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Cyrilometodějská tradice podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu Akademie věd stále přežívá. "Význam spočívá v tom, že dokázala sblížit dva jakoby nesmiřitelné světy, to jest východ a západ. Myslím si, že v současné době potřebujeme právě ty silné průniky mezi světy, které spolu začínají nekomunikovat. Myslím, že to je třeba jeden z významů tradice, který může být i současné době dále rozvíjen," řekl ČTK Šebek.


Ocenění od biskupů získal diplomat Vošalík či spisovatel Navara

Na konci dnešní slavnostní bohoslužby získalo ocenění řada osobností. Hudebního skladatele Zdenka Angelika Mička, manželé Jelínkovi či malířku Bedřišku Znojemskou ocenili zástupci České biskupské konference (ČBK). Mička a malířka Česlava Talafantová získali Děkovné uznání ČBK pro rok 2018. Eva a Petr Jelínkovi si spolu diplomatem Pavlem Vošalíkem či spisovatelem Luďkem Navarou odnesli pamětní medaili ČBK. Biskupové ocenění předávají o velehradské pouti každým rokem.

Malířka Bedřiška Znojemská obdržela Řád sv. Cyrila a Metoděje pro rok 2018. Její výstavy za komunistické éry byly polotajné, ilustracemi přispívala do Katolických novin. Za svou tvorbu získala řadu ocenění.

Mička získal děkovné uznání za dlouholetou hudebně-skladatelskou činnost v oblasti liturgické a duchovní hudby. Děkovné uznání získala také sestra Česlava Talafantová, a to za malířskou a literární tvorbu. Za normalizace ilegálně vytvořila pro potřeby dominikánů z Jablonného ručně psaný Misál s 19 celostránkovými ilustracemi a drobnými malbami iniciál. Ilustrovala a autorsky se podílela na dvou desítkách dětských knih, her, drobných přání či brožur.

Petr Jelínek se se svou manželkou Evou věnují ochraně nenarozených dětí. Pamětní medaili ČBK získal také Miroslav Kasáček, který je zakladatelem občanského sdružení Paměť mapujícího a zveřejňujícího příběhy komunistického bezpráví, a novinář, spisovatel literatury faktu, publicista, scenárista a historik Luděk Navara věnující se zločinům komunismu a nacismu a vyhnání sudetských Němců. Medaili dostal také diplomat Pavel Vošalík, který byl velvyslancem ve Vatikánu, a farář Petr Šikula.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)