Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řecká pravoslavná církev učinila s vládou krok k odluce od státu

Ze světa / juml / ČTK / 7. listopadu 2018 22:50
Řecká pravoslavná církev učinila s vládou krok k odluce od státu

Pravoslavný arcibiskup z Atén Jeroným II.
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Atény - Předseda řecké vlády Alexis Tsipras a arcibiskup Hierónymos učinili další krok k odluce církve od řeckého státu. Dospěli k dohodě, která ukončí status duchovních ortodoxní církve v zemi jako státních úředníků, informovala dnes média.

Podle dohody kolem 10.000 lidí pracujících v církvi už v budoucnu nebude na výplatních listinách státu. Nicméně o mzdy nepřijdou, neboť jim budou vypláceny ze státních dotací. Bude k tomu vytvořen fond s roční výší přibližně 200 milionů eur (kolem 5,2 miliardy korun). Tato suma se přitom podle ujednání nebude měnit, ať už se počet duchovních sníží, nebo zvýší.

Na druhé straně pravoslavná církev nebude bránit tomu, aby stát byl "církevně neutrální", a nebude si činit nárok na vlastnictví, které v minulosti převzal stát. Vzájemné majetkové spory se datují od roku 1952. V zájmu jejich překonání se stát s církví nyní dohodl na vytvoření fondu pro řízení a rozvoj míst, na něž si obě strany činí nárok. Výnosy a náklady si přitom rozdělí rovným dílem na polovinu.

"Naším cílem je stanovit rámec pro vyřešení trvajících problémů, ale také posílit autonomii církve vůči státu a zároveň uznat její historickou úlohu," prohlásil podle agentury AFP premiér Tsipras k dohodě, k níž dospěl s arcibiskupem Hierónymem.

Podle BBC je dohoda rozhodně důležitým krokem k tomu, aby se Řecko stalo skutečně sekulárním státem, nicméně řecká pravoslavná církev zůstane všudypřítomná v mnoha aspektech řeckého státu. Například ve školách začíná den modlitbou a jedním z předmětů na základních školách bude nadále náboženství. Jiným příkladem jsou soudní síně, v nichž jsou vystavené církevní symboly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)