Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická rady církví vydala prohlášení k výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Domácí zpravodajství / kir / ERC / 4. června 2019 16:36

Tanky na náměstí Nebeského klidu v červnu 1989
Autor: facebooková událost: 30 let od Tchien-an-men. Svíčky před čínskou ambasádou

Praha, Peking - Předseda ekumenické rady církvi (ERC) Daniel Ženatý a tajemník ERC Petr Jan Vinš vydali prohlášení ke 30. výročí potlačení demonstrací na náměstí Nebeského klidu v čínském Pekingu. Prohlášení uvádíme v původním znění:

"Dnes, 4. června, si připomínáme 30. výročí od krvavého potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v čínském Pekingu, které usilovaly o demokratizaci země. Při vzpomínce na tuto tragickou událost v modlitbě myslíme na všechny oběti totalitních režimů v Číně i jinde ve světě. Jsme Bohu vděční, že naše vlastní vymanění se z područí komunistické diktatury v témže roce 1989 nebylo provázeno ztrátami na životech, o to více jsme morálně zavázáni pamatovat na ty, kdo takové štěstí neměli. Proto apelujeme na představitele veřejné moci, aby v kontaktu s ČLR neopomíjeli otázku lidských práv, a opětovně vyjadřujeme svou starost o osud čínských křesťanů, kteří v naší zemi žádají o azyl."

Masakr na náměstí Nebeského klidu (název náměstí čínsky 天安门广场, český přepis Tchien-an-men Kuang-čchang) bylo násilné potlačení demonstrací konaných v čínském hlavním městě Pekingu mezi 15. dubnem a 4. červnem 1989. K hlavnímu zásahu armády proti lidovému povstání došlo v noci ze 3. na 4. června 1989. Demonstranti požadovali demokratizaci společnosti, stejně jako se tomu dělo ve stejné době ve východní Evropě. Události začaly v polovině dubna 1989, kdy se konalo uctění památky zemřelého bývalého generálního tajemníka Čínské komunistické strany Chu Jao-panga, který byl považován za hospodářského reformátora a v roce 1987 byl z tohoto důvodu zbaven moci.

Demonstrací se celkem zúčastnilo více než milion lidí. V noci 3. června a ranních hodinách 4. června začala armáda jednat. Na náměstí Nebeského klidu byly vyslány tanky a ozbrojená pěchota a protesty násilně ukončily. Oficiální údaje o počtech obětí při potlačování povstání se různí. Podle Čínské komunistické strany se mělo jednat o 200–300 obětí, mezi nimiž bylo jen 23 studentů, jiné zprávy ale mluví o vyšších počtech mrtvých. Podle americké tajné služby CIA zemřelo 400–900 lidí, podle Čínského červeného kříže a zástupců studentské organizace to bylo 2 000–3 000 osob, podle odtajněných britských dokumentů zemřelo více než 10 000 lidí. Po zásahu byli ze země vyhoštěni zpravodajové zahraničních medii a domácí tisk byl pod pečlivou kontrolou a cenzurou, takže o krvavém potlačení protestu se čínský lid dozvídal jen velmi obtížně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano

Spíše ano