Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Počet svateb v ČR byl nejvyšší za posledních deset let. Každá desátá se koná v kostele

Domácí zpravodajství / / ČTK / 10. června 2019 11:13
Počet svateb v ČR byl nejvyšší za posledních deset let. Každá desátá se koná v kostele

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Judit Klein / Creative Commons

Praha -

V České republice bylo loni uzavřeno 5470 církevních sňatků, což představuje desetinu ze všech sňatků a 15 procent ze sňatků svobodných. Tradičně bývá víc církevních svateb na Moravě. V nejzbožnějších regionech jihovýchodní Moravy se dlouhodobě až 80 procent sňatků svobodných uzavírá v kostele, naopak na severozápadě Čech v oblastech bývalých Sudet je podíl církevních sňatků kolem pěti procent. Uvedla to v tiskové zprávě Česká biskupská konference.

V roce 2018 se v České republice konalo pole údajů Českého statistického ústavu nejvíc svateb od roku 2007, bylo jich 54.470, což odpovídá počtu sňatků v polovině 90. let. Snoubenci častěji ustupují od obřadu na radnici a uchylují se k intimnějším obřadům. Svatba se stává méně formální, význam má prožitek z události. Církevních svateb bývá pravidelně ročně přes 5000.

"V manželském slibu, který je součástí (církevního) obřadu, si snoubenci slibují výslovně lásku úctu a věrnost ´dokud nás smrt nerozdělí´, a ne pouhé ano-ano, jako je tomu u obřadu civilního," uvedl Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference. Tento slib pak představuje závaznou smlouvu na celý život. I přes závažnost církevního manželského slibu se k církevnímu sňatku odhodlává v ČR i velké procento nevěřících.

V České republice je dlouhodobě vysoký počet církevních svateb katolíků s nekatolíky, konkrétně párů, kde jeden je věřící a druhý ne. V roce 2018 bylo těchto sňatků téměř 40 procent ze všech církevních sňatků; v Čechách dokonce téměř polovina. Česká republika se tímto trendem vymyká jiným státům a tvoří unikát, celosvětový průměr je deset procent, uvádí ČBK.

Na Slovensku je církevních svateb s nekatolíkem 15 procent, v tradičně katolických zemích je zastoupení nesvátostných manželství ještě nižší (v Polsku 1,5 procenta a Itálii 2,5 procenta). I v jiných zemích, kde katolíci tvoří menšinu, je patrná vysoká snoubenecká homogenita. Například v Bosně a Hercegovině je církevních sňatků uzavřených s nekatolíkem méně než čtyři procenta.

Sňatky s nekatolíkem jsou častější pouze v zemích s různými hojně zastoupenými denominacemi. Ve Francii tvoří 16 procent z církevních sňatků a v Německu je to přes 35 procent. V těchto zemích ale je nekatolický snoubenec často jiného vyznání. V České republice si oproti jiným státům katolíci berou hlavně nepokřtěné - více než 30 procent církevních sňatků je s nepokřtěným a pouze sedm procent s osobou jiného vyznání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)