Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dvě třetiny Rusů se hlásí k pravoslaví, počet se ale snižuje

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 16. srpna 2019 9:41
Dvě třetiny Rusů se hlásí k pravoslaví, počet se ale snižuje

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Iva Balk

Moskva - Dvě třetiny Rusů se hlásí k pravoslaví, ale jejich množství se zejména v případě mladé generace snižuje. Vyplývá to z průzkumu státní sociologické společnosti VCIOM, o němž informovala agentura Interfax. Islám v Rusku vyznává podle průzkumu pět procent lidí, ke katolíkům či protestantům se hlásí jedno procento.

Bezvěrců je 15 procent, ale mezi mladými lidmi do 24 let je to 37 procent, uvádí Interfax. Podle sociologa Kirilla Rodina je tento trend stále patrnější, lze prý hovořit o krizi víry, která se týká zejména pravoslavné církve. „Generace Z, nové pokolení vyznávající digitální technologie, se stále víc přiklání k životu bez víry, v případě pravoslaví jde až o trojnásobný počet lidí ve srovnání se staršími generacemi,“ řekl Rodin a doplnil: „Zpoždění modernizace starých formátů komunikace s mladší generací, by mohla být zásadním milníkem určujícím nové místo a roli pro institut víry v společnosti.“

60 procent Rusů si také myslí, že křest by měl být podstoupen už v dětství. Přibližně jedna třetina (34 procent) se domnívá, že s rozhodnutím o křtu je lepší počkat až do dospělosti. 

Výzkum uskutečnil VCIOM 26. července tohoto roku na vzorku 1 600 respondentů starších 18 let dotazovaných telefonicky.

V Rusku se nemálo lidí označuje za spirituální, ale k žádnému náboženství se nehlásí. Podle průzkumu VCIOM je to zhruba šest procent lidí, úřední statistiky z roku 2012 hovoří až o čtvrtině.

Pravoslaví se v Rusku po pádu komunismu stalo prakticky státním náboženstvím. Vliv pravoslavné církve i díky podpoře Kremlu výrazně stoupl, výjimečné nejsou ani zásahy církve do politického života země. Tolerance k jinému vyznání naopak postupně klesá. Náboženskou společnost Svědkové Jehovovi, povolenou po pádu komunismu v roce 1991, postavily například ruské úřady před dvěma lety znovu mimo zákon.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)