Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzská teenagerka po ostré kritice islámu dostala policejní ochranu

Ze světa / juml / ČTK / 5. února 2020 22:37
Francouzská teenagerka po ostré kritice islámu dostala policejní ochranu

Šestnáctiletá Mile na Instagramu
Autor: repro Instagram

Paříž - Mladá Francouzka, která kvůli kritice islámu čelí výhrůžkám smrtí, je pod policejní ochranou. Oznámil to dnes podle agentury AFP francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Šestnáctiletá Mila zveřejnila před více než dvěma týdny na internetu kontroverzní video, ve kterém nevybíravě útočila na islám. Její kauza, o které se hovoří i v nejvyšších patrech politiky, vyvolala ve Francii debatu o rouhání i o hranicích svobody slova.

"Mile a její rodině státní policie věnuje zvláštní pozornost s cílem chránit je," uvedl dnes ministr vnitra Castaner při interpelacích v dolní komoře parlamentu.

Mila z městečka Villefontaine nedaleko Lyonu umístila na instagramu video, ve kterém ostře kritizovala islám. Označila jej mimo jiné za "náboženství nenávisti". Videem dívka reagovala na homofobní urážky, které na její adresu napsal na sociální síti jeden muslimský uživatel. Po zveřejnění videa Mila obdržela řadu výhrůžek smrtí a znásilněním a kvůli bezpečnosti se od té doby neobjevila ve škole.

Ministr školství Jean-Michel Blanquer v pondělí řekl, že úřady se snaží najít řešení, jak zajistit bezpečný návrat dívky do školy.

Na podporu dívky se na internetu objevila řada příspěvků s hashtagem #JeSuisMila (Já jsem Mila), vyskytuje se ale také řada kritických komentářů doprovázených hastagem #JeNeSuisPasMila (Nejsem Mila).

Policie v souvislosti s videem nejprve zahájila dvě vyšetřování. Zabývala se tím, zda se Mila svými výroky nedopustila zločinu rasové nenávisti, i hrozbami, které jí uživatelé sociálních sítí posílali. První vyšetřovaní už policie ukončila, aniž by dívku z něčeho obvinila. Podle ní Mila vyjadřovala osobní názor na náboženství a neútočila na jednotlivce.

V pondělí v televizním pořadu stanice TMC mladá Francouzka řekla, že svých výroků "absolutně nelituje". Lituje prý jen dvou věcí: že svůj názor vyjádřila na sociálních sítích a že přitom byla tak vulgární. "Omlouvám se trochu lidem, které jsem mohla ranit a kteří praktikují své náboženství v míru," uvedla Mila a dodala, že "se chtěla rouhat".

Případ vyvolal ve Francii velkou debatu o svobodě slova a jejích hranicích. Zapojili se do ní přední politici včetně některých ministrů. Kauzy se chopila i francouzská krajní pravice. "Tato dívka má více odvahy než celá politická třída, která je posledních 30 let u moci!" napsala například dnes na twitteru šéfka krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová.

Francie zrušila trestný čin rouhání již v roce 1791 a zakládá si na sekulární povaze státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)