Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužby se kvůli prevenci koronaviru zřejmě budou dělit na Opavsku či Frýdecko-Místecku

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 11. března 2020 1:01
Bohoslužby se kvůli prevenci koronaviru zřejmě budou dělit na Opavsku či Frýdecko-Místecku

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava - Mimořádné opatření proti šíření koronaviru, které zakazuje akce s účastí přes 100 lidí, zřejmě omezí i návštěvnost bohoslužeb v Moravskoslezském kraji. Zvláště podobu nedělních bohoslužeb bude muset církev zvažovat. Problém může být v regionu především ve velkých městech nebo silně religiózních oblastech Opavska a Frýdecko-Místecka, řekl dnes ČTK mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

"Prakticky se omezení dotkne událostí, které navštěvuje více než 100 osob. Většina bohoslužeb ve všedních dnech takovou návštěvnost nedosahuje," uvedl. Pro nedělní mše podle něj biskupové navrhují, aby je duchovní ve farnostech rozdělili tak, že na žádné z nich nebude více než 100 lidí.

Siuda dodal, že problém může nastat v případě pohřbů, jejichž návštěvnost nelze předvídat. Omezení dopadne také na kulturní akce, které se v kostelech připravovaly.

Mluvčí také řekl, že podle biskupů je možné, aby věřící svou nedělní účast na mši nahradili například poslechem televizního či rádiového přenosu bohoslužby nebo sledováním vysílání na nových médiích.

"Mimořádná opatření již zasáhla do připravovaných akcí. Církevní škola v Odrách již v pondělí zrušila 27. ročník Celostátní přehlídky církevních škol, která byla naplánována na příští týden. Události se mělo zúčastnit více než 600 žáků a studentů z celé České republiky a jedna skupina ze Slovenska. Zrušen byl také varhanní koncert v hlučínském kostele sv. Jana Křtitele, který byl připravován na 15. března ve spolupráci se Svatováclavským hudebním festivalem," doplnil Siuda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)