Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Aplikace pomáhá koordinovat komunikaci dobrovolníků a lokálních organizací, i díky teologům

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 18. března 2020 9:56
Aplikace pomáhá koordinovat komunikaci dobrovolníků a lokálních organizací, i díky teologům

Na vzniku této iniciativy podílejí i teologové z výzkumné skupiny pro teologii a současnou kulturu z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy
Autor: Pomuzeme.si

Praha - Zaměstnanci firmy Applifting založili iniciativu Pomůžeme.si. Ta propojuje dobrovolníky a organizace pomáhající lidem, kteří jsou v důsledku současné pandemie nuceni zůstat v karanténě a nemají možnost si nakoupit, vyvenčit psa, případně jsou jako zdravotníci povoláni do služby, a proto se pak vzhledem k uzavření škol nemá kdo postarat o jejich děti. 

„Vyvíjíme aplikaci, která pomůže zkoordinovat místní organizace s dobrovolníky. Zároveň těmto organizacím pomáháme s hledáním dobrovolníků, kteří se mohou registrovat na stránce www.pomuzeme.si,” stručně shrnuje iniciativu autor a koordinátor projektu Tomáš Landovský. Projekt vznikl ve čtvrtek 12. března sdílením online dotazníků, které mapovaly, zda se lidé mají na koho obrátit v případě nouze. Průzkumu se zúčastnilo přes dva tisíce lidí a 90 % z nich projevilo zájem pomoci druhým. Vzhledem k obrovské solidaritě lidí vznikl projekt Pomůžeme.si. Není bez zajímavosti, že se na vzniku této iniciativy podílejí i teologové z výzkumné skupiny pro teologii a současnou kulturu z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Spolupráce s Diakonií a dalšími organizacemi

Pomůžeme.si je platforma, která sdružuje spolupracující organizace a následně jim pomáhá lépe koordinovat dobrovolníky v současné situaci vyhlášení pandemie infekčního onemocnění COVID-19. Webová aplikace spojuje dobrovolníky, kteří chtějí nezištně pomáhat, s organizacemi, jež pomáhají těm, kteří jsou kvůli karanténě izolovaní nebo je ovlivnilo uzavření škol. Jedná se tedy například o nemocné a starší lidi, pro které by nakažení mohlo mít fatální následky, nebo třeba o zdravotníky, kteří slouží dlouhé směny a kvůli zavření škol se jim nemá kdo postarat o děti.

Nová aplikace zajistí organizacím nejen dostatek dobrovolníků, ale také jim dává nástroj pro jejich správu. Díky ní mohou oslovit přímo ty dobrovolníky, kteří se vyskytují v oblasti, kde je pomoc poptávána. „Již se nám podařilo domluvit s Diakonií, která má po celé republice 153 poboček. Naši aplikaci bude využívat Městská charita České Budějovice, studenti 3. lékařské fakulty organizující dobrovolníky do pražských nemocnic a také jsme v kontaktu s krizovým štábem Hlavního města Prahy. Zároveň jednáme s dalšími neziskovými i státními organizacemi,” doplňuje Tomáš Landovský.

Nápad vznikl ve čtvrtek 12. března odpoledne a v pondělí ráno 16. března už byla hotová webová stránka pro registraci dobrovolníků. Aktuálně se pracuje na platformě, kterou organizace využijí pro koordinaci dobrovolníků. „Je úžasné, kolik lidí je ochotných se do projektu zapojit. Doslova se na nás valí pomoc ze všech stran. Například O2 CZ a Nethost nám poskytli zcela zdarma SMS bránu, za což jim moc děkujeme”, dodává hlavní koordinátor vývojářů Dominik Snopek. Mezi další podporovatele projektu patří například IT komunita GUG.cz. Partnerem je také Česko.Digital, kteří již pomohli Ministerstvu zdravotnictví České republiky zprovoznit webovou stránku www.koronavirus.mzcr.cz. Pomuzeme.si je také součástí a jednou z hlavních iniciativ COVID19 CZ.

Výsledkem je, že se lidé v nouzi ještě snáze dostanou k potřebné pomoci a mohou ji získat rychleji díky jednoduchosti propojení a menšímu vytížení koordinátorů. Během prvních 24 hodin se na stránce www.pomuzeme.si zaregistrovalo přes 370 dobrovolníků, a to na základě jednoho příspěvku na sociální síti Facebook a oslovení lidí z původního dotazníku.

Kdo za projektem stojí

 

Applifting je softwarové studio z pražského Karlína, které už 6 let dělá věci jinak. V organizační struktuře, čítající momentálně přes 90 zaměstnanců, nefigurují žádní manažeři a sami Applifteři o sobě říkají, že nejraději vyrábí aplikace, které lidem zjednodušují život. Studio vyvinulo například systém na rychlejší mezinárodní výměnu orgánů k transplantaci nebo zabezpečení pro mobilní bankovnictví, které používají miliony lidí po celé Evropě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)