Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupové děkují lékařům, jejich práce se dle nich stala službou

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. dubna 2020 15:50
Biskupové děkují lékařům, jejich práce se dle nich stala službou

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / JC Gellidon

Olomouc, Praha - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner vyjádřili v dopise zveřejněném na webu České biskupské konference vděčnost a poděkování lékařům, záchranářům, ošetřovatelům a zdravotníkům. V čase nadcházejících Velikonoc píší těm, kdo nejvíce pomáhají zvládat boj s epidemií koronaviru, že jsou pro mnohé lidi dnes největší nadějí. Jejich práce podle nich přestala být prací a stala se službou.

Připomínají paralelu s Kristem, který je nadějí pro všechny křesťany, a věnují všem zmíněným své modlitby. „Na Vás se upínají naše oči a vám se s důvěrou svěřujeme do rukou. Tato důvěra je velmi konkrétní, když nyní ošetřujete také jednoho z nás, biskupa Karla Herbsta,“ píší dva nejvyšší představitelé ČBK. Emeritní biskup Karel Herbst měl před týdnem pozitivní test na nákazu koronavirem, podle informací ČTK se mu již daří lépe. Duka i další lidé z arcibiskupství, kteří se s Herbstem setkali, jsou v karanténě.

„Vy jste nyní těmi, kdo bojují proti nemoci a pro zdraví, proti smrti a pro život. Není možné právě v této době neuvažovat o určitých paralelách, které se nám nabízejí při pohledu na život Ježíše Krista, jehož závěr pozemského života, smrt a vzkříšení si v těchto dnech intenzivněji připomínáme,“ píší biskupové v dopise lékařům a záchranářům.

Připomínají pašijové příběhy, jimž vévodí postava Ježíše, který se obětuje za spásu – záchranu světa, a to až k smrti. Jsou ale plné dalších postav včetně žen plných soucitu. Zdravotníci jsou podle nich hrdinové dnešních dnů. „Pracujete s nesmírným nasazením a dáváte při tom všanc své síly, svou bezpečnost, své zdraví, a možná i život. Vážíme si Vaší práce, která dávno přestala být prací a ukázala se být službou a děkujeme Vám za ni,“ uvedli.

V pátek biskupové vyzvali věřící, kteří se nebudou moci zúčastnit velikonoční vigilie, aby na Bílou sobotu po setmění zapálili za okny svíčku. Mohou také vystavit obraz Ježíše Krista. Křesťané věří, že v noci na neděli, jíž se lidově říká velikonoční, vstal Ježíš z mrtvých. Slaví zmrtvýchvstání Páně a tímto okamžikem se završuje celý křesťanský liturgický rok. Letos se kvůli opatřením zavedeným státem proti šíření koronaviru nebudou moci k tomuto svátku setkávat ve větších skupinách, a tedy ani v kostele. K výzvě ČBK se dnes přidala Ekumenická rada církví, která sdružuje křesťanské nekatolické církve.

Bílá sobota bude 11. dubna, v Česku v té době ještě zřejmě bude platit nouzový stav a zákaz shromažďovat se venku ve větším počtu než dvě osoby najednou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)