Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V poledne se rozezní v Česku zvony jako poděkování sestřičkám. Je mezinárodní den zdravotních sester

Domácí zpravodajství / kir / ERC, ČTK / 12. května 2020 10:10
V poledne se rozezní v Česku zvony jako poděkování sestřičkám. Je mezinárodní den zdravotních sester

Zvony. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alma Pater / Creative Commons

Česká republika - V poledne se zhruba na minutu rozezní v Česku kostelní zvony jako poděkování zdravotnímu personálu za nasazení a obětavost během koronavirové pandemie. Zvláštní poděkování bude patřit zdravotním sestrám, které dnes slaví Mezinárodní den zdravotních sester. Česká biskupská konference požádala duchovní správce, aby toto zvonění ve farnostech zajistili. Také Ekumenická rada církví vyzývá farnosti, sbory a obce svých členských církví, aby se zvukem zvonů připojily.

Mezinárodní den sester se na celém světě v tento den každý rok připomíná u příležitosti výročí narozenin Florence Nightingalové, anglické ošetřovatelky a průkopnice vzdělávání zdravotních sester.

V Česku pracuje na 50.000 lékařů a zubařů, z toho zhruba 20 procent je ve státem řízených nemocnicích a další pětina v krajských nemocnicích. Sester je v ČR podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky přibližně 80.000. Od začátku pandemie se do konce dubna v českém zdravotnictví podle údajů krajských hygienických stanic koronavirem nakazilo 343 zdravotních sester a 167 lékařů, včetně zubařů.

V českých nemocnicích je nyní s nemocí covid-19 hospitalizováno méně než 250 lidí, z toho jsou zhruba čtyři desítky v těžkém stavu. Nejvíce hospitalizovaných bylo 9. dubna, kdy v nemocnicích leželo 446 lidí s covidem-19. Tehdy počet potvrzených případů překročil 5500, nyní je nad 8000. Již téměř 5000 lidí se ale uzdravilo. Podle zdravotnických statistiků a epidemiologů Česko šíření koronaviru zatím zvládlo, nyní se má zaměřit na kontrolovaný návrat do normálního života.

Zvony se v Česku hromadně rozeznívají jen mimořádně při významných příležitostech. Zazněly například při úmrtí prezidenta Václava Havla nebo papeže Jana Pavla II, zvonily také na počest českých vojáků padlých na zahraničních misích, na památku obětí útoku v Uherském Brodě, na znamení solidarity s vyhořelou katedrálou Notre-Dame nebo při zvolení nového papeže. V době šíření koronaviru v Česku zvonil třeba 30. dubna největší český zvon Zikmund z katedrály sv. Víta jako povzbuzení v obtížné době.

Češi mohli vyjádřit poděkování všem, kteří pomáhají v boji proti šíření koronaviru, třeba 25. března společným zpěvem písně Není nutno. Známá melodie tehdy zněla v řadě obcí z místních rozhlasů, hrála ji Česká televize i Český rozhlas.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)