Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve podepsaly ekumenickou dohodu o policejní kaplanské službě

Domácí zpravodajství / kir / ERC / 15. dubna 2020 9:10
Církve podepsaly ekumenickou dohodu o policejní kaplanské službě

Dohodu o kaplanské službě u police podepsal předseda ČBK Dominik kardinál Duka, předseda ERC Daniel Ženatý a generální sekretář ERC Petr Jan Vinš
Autor: https://www.facebook.com/ekumenickarada.cz

Praha - V úterý 14. dubna byla podepsána mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví Dohoda o podmínkách vzniku a působení duchovní služby v prostoru Policie České republiky a u ostatních bezpečnostních sborů.

Účelem této Dohody, kterou dnes podepsal předseda ČBK Dominik kardinál Duka OP, předseda ERC Daniel Ženatý a generální sekretář ERC Petr Jan Vinš, je stanovit v souladu s právními předpisy a v duchu bratrské jednoty podmínky pro vzájemnou spolupráci při zajišťování duchovní služby v prostoru Policie České republiky a ostatních bezpečnostních sborů.

Duchovní službu bude poskytována na ekumenickém základě a budou ji vykonávat osoby pověřené jednotlivými církvemi a vyslané ČBK a ERC - kaplani. Jedná se nabídku pomoci všem osobám činným u policie, případně jejich rodinným příslušníkům a blízkým. Nejedná se o misijní službu, každý ji má právo přijmout nebo odmítnout.

Úkolem duchovní služby je například nabízet pomoc při řešení osobních krizí či těžkostí, které vznikají v pracovním, osobním a rodinném životě pracovníků policie. Duchovní služba není chápána jako náhrada práce psychologů či lékařů. Při poskytování duchovní služby spolupracují kaplani s psychology, peery, pracovníky skupin krizové intervence a dalšími odborníky.

Se souhlasem smluvních stran se zřizuje také Rada pro duchovní péči v Policii ČR a ostatních bezpečnostních sborech, která zajišťuje jejich vzájemnou spolupráci. Členy Rady jsou: dva zástupci ČBK, dva zástupci ERC a s poradním hlasem koordinátor duchovní služby. Tato rada zasedá dle potřeby, nejméně však jedenkrát ročně.

U policie byla duchovní služba zavedena 7. června 2019 pokynem policejního prezidenta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)