Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu se zatýkalo kvůli skandálu s nákupem nemovitostí

Ze světa / juml / ČTK / 8. června 2020 14:36
Ve Vatikánu se zatýkalo kvůli skandálu s nákupem nemovitostí

Apoštolský palác ve Vatikánu, sídlo IOR (vatikánské banky)
Autor: Wikipedia.org / Monchelsea / Wikimedia Commons

Vatikán - Vatikánská policie v pátek zatkla italského obchodníka, který je podezřelý z podvodu, zpronevěry, praní špinavých peněz a vydírání v případu kolem kontroverzního nákupu luxusních nemovitostí v Londýně za peníze církevního státu. Informovala o tom agentura Reuters. Kvůli vyšetřování bylo loni propuštěno několik zaměstnanců vatikánského aparátu a ve funkci skončil i šéf správní rady vatikánského úřadu pro kontrolu finančních toků (AIF).

Ital Gianluigi Torzi působil jako prostředník Vatikánu při transakci, kdy Státní sekretariát v roce 2012 koupil v londýnské čtvrti Chelsea část budovy za 200 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč). Italský obchodník, který může v případě odsouzení skončit s trestem až 12 let vězení, je prvním zatčeným v této kauze. Podle agentury AP Torzi Vatikán podvodem připravil o několik milionů eur.

Kvůli prověrce podezřelých obchodů proběhly loni v říjnu razie v kancelářích AIF a ve Státním sekretariátu. Krátce poté rezignoval Domenico Giani, dlouholetý velitel vatikánské stráže a hlavní bodyguard papeže Františka. Odešel v souvislosti s únikem policejních informací o pěti propuštěných vatikánských zaměstnancích, vyšetřovaných v souvislosti s finančními delikty. Mezi nimi byl i ředitel AIF Tommaso di Ruzza.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)