Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý pastor Lazarus Chakwera se stal v Malawi prezidentem

Ze světa / krb / La Croix / 14. července 2020 11:25
Bývalý pastor Lazarus Chakwera se stal v Malawi prezidentem

Nově zvolený prezident Malawi pastor Lazarus Chakwera
Autor: La Croix

Malawi -

Řekl, že odpověděl na Boží výzvu, když ukončil práci evangelického pastora a začal pracovat v politice. Bývalý šéf malawijské opozice Lazarus Chakwera se stal po červnových volbách prezidentem země a před několika dny pronesl slavnostní inaugurační projev.

Malawi se neobjevuje na úvodních stránkách novin příliš často. Malá země doslova vklíněná mezi Mozambik, Tanzánii a Zambii leží v blízkosti afrických Velkých jezer a kopíruje jezero Malawi. Ani v Africe se o ní nehovoří často. Poslední větší výjimkou byly titulky před čtyřmi lety, které upozorňovaly na nebezpečí hladomoru, na nějž zareagoval potravinovou pomocí i Vatikán.

Nejméně týden k sobě země přitahuje pozornost znovu; tentokrát skrze osobu nového prezidenta, který může být v malawijské mladé demokracii příkladem proměny staré moci v náznak nového uspořádání.


„Naslouchající vláda“

V Lilongwe, hlavním městě země s 21 miliony obyvatel, pronesl 28. června 2020, den po vyhlášení volebních výsledků, Lazarus Chakwera svůj inaugurační projev. Tyto prezidentské volby se konaly po anulaci voleb z května 2019, kde zvítězil devětasedmdesátiletý Peter Mutharika, který zemi vedl od roku 2014. Volby byly prohlášeny za ostudně falšované a Mutharik musel odstoupit.

„Je to čest, zároveň projev Vaší touhy a úsilí o změnu,“ prohlásil nový lídr k rozjásanému davu, „jsem naplněn nepopsatelnou radostí,“ přiznal během projevu na Náměstí Svobody. Slíbil „vládu, která naslouchá, ne která křičí, vládu, která bojuje za vás, a ne proti vám.“

 

Lazarus, jméno navazující na biblickou postavu

Malawi tak v posledních několika dnech procházelo proměnou v jiné demokratické uspořádání. Změna však nebyla doprovázena zvláštními nepokoji. Malawi se stalo po Keni druhou zemí subsaharské Afriky, která přistoupila k anulaci prezidentských voleb. 

Více než čtyři miliony malawijských voličů tedy v červnu volilo podruhé za rok. Nový prezident, který během předvolební kampaně akcentoval boj proti korupci a chudobě, působil dříve jako pastor. Narodil se jako třetí a vzhledem k tomu, že oba jeho starší bratři zemřeli, dostal jméno Lazarus. Svým jménem tak odkazuje k Ježíšovu učedníkovi, kterého Pán přivedl k životu. 

Má čtyři děti a čtvrt století vedl kongregaci Božího lidu Malawi (Assemblés de Dieu de Malawi), která má více než 222 000 členů a je do ní zapojeno více než 1696 kostelů.

Pětašedesátiletý Chakwera prošel vysokoškolským studiem teologie a filosofie a dnes mimo jiné zpívá gospel.

 

„Bůh ke mně promluvil,“ říká

Když hovoří o svém politickém angažmá, říká, že odpověděl na Boží volání. Své předvolební meetingy končil modlitbou: „Bůh ke mně promluvil (…) Neřekl mi: ,Vezmu ti tvou službu.‘ Řekl: ,Prodloužím ji, abys mohl vést celý národ.‘“ 

Chakwera stál sedm let v čele Strany malawijského kongresu (PCM), která nepřipomíná jen světlé body historické paměti. PCM vládla mezi lety 1966 a 1994, kdy byl prezidentem autokrat Hastings Banda, jenž připravil půdu pro osamostatnění bývalé britské kolonie, ale jehož působení se zároveň označuje jako „vysoce represivní autokracie“. Nový prezident se vůči němu okamžitě vymezil.

Chakwera získal ve volbách ve většinově (80 %) katolickém Malawi 58,57 % hlasů a blahopřál mu jak bývalý prezident Joyce Banda, tak Saulos Chilima, který se o prezidentský post ucházel v loňském roce. 

 

francouzštiny přeložila Kristýna Boháčová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)