Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatovavřinecké pouti na Sněžku se zúčastnily stovky lidí. Za Vavřincem putují i evangelíci

Kraje: Královéhradecký / isachot / ČTK, red. / 14. srpna 2020 11:31
Svatovavřinecké pouti na Sněžku se zúčastnily stovky lidí. Za Vavřincem putují i evangelíci

Tradiční krkonošská horská bouda v Hořejších Herlíkovicích
Autor: archiv spolku SEM Přátelé Herlíkovic / Jan KIrschner

Pec pod Sněžkou / Strážné - Hořejší Herlíkovice - Tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku se v pondělí 10 srpna zúčastnily stovky lidí. Poutníci přicházeli z české i polské strany. ČTK to řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Polední bohoslužby pod širým nebem u kaple svatého Vavřince na vrcholu Sněžky se zúčastnili mimo jiné kardinál Dominik Duka, bývalý prezident Václav Klaus a jeho syn Václav, zástupci polské katolické církve a někteří starostové krkonošských obcí a měst.

Poutníci na Sněžku vyrazili dopoledne z několika směrů a kolem 11:00 se hlavní proudy potkaly u Slezského domu v Obřím sedle. "Na Sněžku dorazilo určitě více než 1000 poutníků. Převahu mají poutníci z Polska," řekl ČTK Tomášek.

Na nejvyšší české hoře bylo lehce pod mrakem, přes 16 stupňů Celsia. V minulých letech poutníci stoupali na Sněžku v mnohem chladnějším počasí, někdy i za deště.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu.

Za Vavřincem putují i evangelíci

"Mezi krkonošskými Němci, kteří tvořili většinu obyvatelstva zejména ve středu a na západě hor až do jejich poválečného vysídlení, bylo toto jméno (v němčině Laurenz)  populární", uvedl předseda krkonošského spolku SEM Přátelé Herlíkovic pro magazín Christnet.

Například jistý Laurenz Fischer byl do výsídlení v roce 1946 po desetiletí majitelem jedné krkonošské roubenky, kterou spolek již deset let opravuje. "Její stav byl i prvotním impulsem pro vznik našeho spolku a kromě zájmu o tradiční lidovou architekturu, jsme se začali zajímat i o německou historii Krkonoš - zejména lokality Herlíkovic (v němčině Hackelsdorfu). Zde po odchodu Němců vzniklo zemědělské a rekreační středisko Čekoskobratrské církve evangelické Horský domov", uvádí Kirschner.

Letos pak pořádají máchovskou pouť do Krkonoš. Začínají již zítra na Mělníku. K poutí je možné se přidat během týdne na trase přes Kokořínsko, Český ráj a Jičín. "Naším cílem není turisty přeplněná Sněžka, ale stará "Vavřincova" roubenka a krásný secesní kostel v její blízkosti, takže vlastně máme podobný cíl jako kardinal Duka a prezident Klaus. Snad nám to Mácha odpustí", dodává s usměvem Jan Kirschner.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)