Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 50 lety poklekl německý kancléř Brandt ve varšavském ghettu

Ze světa / kir / ČTK / 7. prosince 2020 16:15
Před 50 lety poklekl německý kancléř Brandt ve varšavském ghettu

Bývalý sociálně demokratický premiér Německa Willy Brandt na sjezdu SPD v Dortmundu v roce 1983
Autor: wikipedia.org / Bundesarchiv / Creative Commons / CC-BY-SA 3.0

Berlín - Před 50 lety, 7. prosince 1970, tehdejší západoněmecký premiér Willy Brandt symbolicky poklekl před památníkem povstání ve varšavském ghettu. Toto nečekané gesto, které Poláci dodnes oceňují, se stalo symbolem snahy tehdejší západoněmecké vlády o snížení napětí ve vztazích se zeměmi sovětského bloku včetně Československa.

Gesto sociálnědemokratického premiéra Brandta také mnozí pochopili jako prosbu o prominutí za zvěrstva, kterých se nacistické Německo dopustilo během druhé světové války. Brandt před 50 lety ve Varšavě také podepsal smlouvu, v níž tehdejší Spolková republika Německo uznala západní hranici Polska na Odře a Nise. Za svou východní politiku dostal v roce 1971 Nobelovu cenu za mír.

"Považoval jsem to za krásné lidské gesto. Gesto pokory, studu, smutku tváří v tvář rozměru utrpení, které Němci způsobili východní Evropě," vzpomínal později bývalý německý prezident Christian Wulff na Brandtovo pokleknutí.

V polském hlavním městě během druhé světové války vypukla dvě velká protiněmecká povstání. Na jaře 1943 se vzbouřilo několik stovek mladých Židů z ghetta, které Němci chtěli definitivně zlikvidovat. I přes nedostatek zbraní a potravin dokázali obrovské přesile vzdorovat skoro měsíc. V srpnu 1944 vypuklo varšavské povstání proti německým okupantům, které si během více než dvou měsíců bojů vyžádalo ohromné lidské ztráty a po kterém z Varšavy zbyly jen trosky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)