Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Izraeli stále žije přes sto tisíc přeživších holokaustu. Německo jim navýší pomoc

Ze světa / kir / ČTK / 12. dubna 2024 13:16
V Izraeli stále žije přes sto tisíc přeživších holokaustu. Německo jim navýší pomoc

Ilustrační foto: Památník holokaustu v Berlíně
Autor: Unsplash.com / Alessio Maffeis

Izrael - Německo poskytne přeživším holokaustu v Izraeli přes 26 milionů dolarů (616 milionů korun), každý z nich tak dostane jednorázovou platbu v přepočtu přes 5600 korun. Dnes to podle izraelského deníku Haarec oznámila Světová židovská organizace pro restituce (WJRO). Jednorázová platba bude nad rámec jiné podpory, kterou Německo přeživším holokaustu poskytuje. Nacisté během holokaustu vyvraždili až šest milionů Židů.

Řadu přeživších holokaustu, kterých v Izraeli zůstává asi 120.000, zasáhly teroristické útoky palestinského hnutí Hamás loni v říjnu, uvádí Haarec. Někteří utrpěli zranění, jiní se ukrývali a museli opustit své domovy. Platba je ze strany Německa vyjádřením solidarity, uvedl v prohlášení předseda WJRO Gideon Taylor. Německo pro letošní rok mimo jiné navýšilo celkovou sumu, kterou posílá přeživším holokaustu a organizacím, které je podporují, a to na 1,4 miliardy dolarů (asi 33 miliard korun).

„Podpora (přeživších) byla vždy naší hlavní starostí. Bezprostředně po hrozivých útocích 7. října jsme začali pracovat na tom, aby každý z nich byl v bezpečí a pohodlí a měl zajištěnou finanční podporu, zatímco konflikt (v Pásmu Gazy) pokračuje,“ uvedl Taylor.

V Izraeli žije asi polovina přeživších holokaustu, 18 procent v Severní Americe a západní Evropě a 12 procent na území bývalého Sovětského svazu, uvedl mluvčí WJRO.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)