Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Od Štědrého dne je k vidění zřejmě největší betlém na Vysočině

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 24. prosince 2020 14:51
Od Štědrého dne je k vidění zřejmě největší betlém na Vysočině

Betlém v jihlavském kostele Nanebevzetí Panny Marie
Autor: Jihlava.cz

Jihlava - V jihlavském kostele Nanebevzetí Panny Marie je od Štědrého dne k vidění zřejmě největší betlém na Vysočině. Je instalovaný na asi 50 čtverečních metrech, má 360 vyřezávaných figurek a 30 dřevěných hradů či zámků. Jeho instalace zabrala přibližně měsíc. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Betlém si bude možné v kostele v ulici Matky Boží prohlédnout do 2. února.

Betlém je dílem řady lidových umělců, vznikat začal už ve druhé polovině 19. století. Autorem základu betléma včetně jesliček a Svaté rodiny byl lodník Ambrož Khök. Vyřezal ho z cedrového, mahagonového a jiných vzácných dřev. „Druhou část betlému vyřezávala rodina Boudných z Brtnice u Jihlavy. Od ní pocházejí hlavně figurky darovníků připomínající jihlavské kroje, také figurky havířů s náčiním,“ uvedl Daněk.

Na vzhledu betlému se podílel i malíř a řezbář Franz Pettan, který vytvořil betlém i pro německé Drážďany.

Betlém se každoročně obměňuje. Postavený může být v kulisách Palestiny nebo středověké Jihlavy. Maloval je akademický malíř Gustav Krum v polovině 20. století. Podle Pavla Procházky, které letos betlém staví, se jihlavský betlém nejvíc rozrostl v letech 1962 až 1974. Tehdy se o betlém staral farář Alois Kadlec, který pořídil řadu modelů domů z březové kůry.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postavený v polovině 13. století jako součást minoritského kláštera. Jeho původní románsko-gotická podoba dostala úpravou ve 30. letech 18. století barokní prvky. Uvnitř kostela jsou zachovány zbytky raně gotické nástěnné výzdoby a tři plastiky světic z období pozdní gotiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)