Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci vyzvali ombudsmana k omluvě za výroky na adresu menšin. Křeček se ohradil

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz / 11. března 2021 16:18
Evangelíci vyzvali ombudsmana k omluvě za výroky na adresu menšin. Křeček se ohradil

Členové synodní rady ČCE
Autor: Českobratrská církev evangelická

Praha - Synodní rada Českobratrské církve evangelické vydala na svém zasedání 9. března stanovisko, ve kterém vyjádřila znepokojení nad výroky veřejného ochránce práv Stanislava Křečka na adresu menšin a znevýhodněných a diskriminovaných spoluobčanů.

„Vyzýváme pana Křečka, aby se za své výroky, které podporují negativní stereotypy týkající se romské menšiny, omluvil a napříště se podobných vyjádření zdržel. Veřejný ochránce práv by neměl svým vyjadřováním zpochybňovat zákonné poslání“ pomáhat všem bez rozdílu. „“

Představitelé evangelíků se tak připojili k výzvě zástupců nevládních organizací a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, zveřejněné v Otevřeném dopise k protiromským výrokům ombudsmana Stanislava Křečka. Dopisem reagovali na nepřijatelné akcenty ve výrocích veřejného ochránce práv, které podporují předsudečné nálepky: princip kolektivní viny, obviňování menšiny z neschopnosti začlenit se apod.

Lidskoprávní organizace (včetně těch mezinárodních) se proti výrokům ombudsmana ohradily. Na následné tiskové konferenci upozornily, že Úřad veřejného ochránce práv a jím reprezentované hodnoty v poslední době devalvují. „Přitom důvěra je pro úřad klíčová, bez ní nedokáže naplňovat své poslání. Podle průzkumu CVVM za poslední dobu rapidně klesá a aktuálně je na úrovni 17 %,“ varoval ředitel IQ Roma servis Petr Máčal.

Podle organizací pracujících se zástupci romské menšiny v České republice vytrvale klesá zájem a možnosti Romů domáhat se svých práv u Úřadu veřejného ochránce práv. Z mezinárodních srovnání pak dlouhodobě vyplývá, že stát selhává v řadě oblastí, jako je například podmínky ke vzdělání nebo otázka bydlení (řešení strukturální diskriminace v přístupu k bydlení).

Vyjádření ombudsmana k mediálnímu prohlášení Synodní rady Českobratrské církve evangelické  (doplněno 19. března 2021)

Ombudsman obdržel dopis Synodní rady Českobratrské církve evangelické a zároveň zaznamenal její mediální prohlášení v souvislosti s údajnými stereotypními výroky.

„S naprostou odpovědností prohlašuji, že jsem na adresu menšin, znevýhodněných a diskriminovaných občanů nikdy nevyslovil žádný výrok, který by měl oprávněně vzbuzovat znepokojení členů synodní rady. Jako konfirmovaný evangelík vyjadřuji lítost nad tím, že Synodní rada Českobratrské církve evangelické, naslouchajíce falešným sdělením, se zapojuje do politického střetávání, a to zejména za situace, kdy skutečné znění mých výroků (nikoli jejich zjednodušené či zkrácené podání) je možné si ověřit z veřejně dostupných zdrojů,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)