Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V kapli svatého Jiří na hradě Windsor byl pohřben princ Philip

Ze světa / kir / ČTK, red. / 17. dubna 2021 17:32
V kapli svatého Jiří  na hradě Windsor byl pohřben princ Philip

Kaple svatého Jiří na hradě Windsor
Autor: Wikipedia.org / Aurelien Guichard / Creative Commons

Windsor - Britskou státní hymnou dnes skončil pohřební obřad prince Philipa, manžela královny Alžběty II., který zemřel minulý pátek ve věku 99 let. Po úvodní minutě ticha k uctění památky prince se konal pohřební obřad v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Toho se vzhledem k pandemii účastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Podle dlouhodobých plánů se mělo pohřbu královnina manžela původně zúčastnit asi 800 osob. Tělo vévody z Edinburghu bylo po konci ceremoniálu uloženo do královské hrobky.

"Inspirovala nás jeho neochvějná loajalita vůči královně, jeho služba státu a Společenství (Commonwealth), jeho odvaha, statečnost a víra. Naše životy byly obohaceny výzvami, které před nás postavil, podporou, kterou nám dal, jeho laskavostí, humorem a lidskostí," řekl na začátku obřadu windsorský děkan David Conner.

Krátce před tím, než ke kapli svatého Jiří vyrazil smuteční průvod, se poprvé od Philipova úmrtí objevila na veřejnosti  královna Alžběta II. Ve státní limuzíně značky Bentley následovala společně s průvodem speciálně upravený vůz Land Rover, který vezl Philipovo tělo. Na sedačce pohřebního vozu ležely rukavice a čepice patřící vévodovi z Edinburghu.

Obřadu se zúčastnily mimo jiné všechny čtyři děti Philipa a Alžběty - jediná dcera princezna Anna, prvorozený syn a následník trůnu princ Charles a jeho bratři Andrew a Edward - a také osm vnoučat, včetně Charlesových synů, princů Williama a Harryho.

Pohřební obřad odrazil Philipovy vazby na armádu, kde působil v roli ceremoniálního velitele i jako člen námořnictva za druhé světové války. Celé smuteční slavnosti, jež předcházela obřadu v kapli svatého Jiří, se zúčastnilo na 700 příslušníků ozbrojených složek.

Kaple svatého Jiří je po staletí dějištěm královských svateb a pohřbů. Dnešní smuteční slavnost byla však jednoduchá. Na Philipovu žádost nezaznělo během bohoslužby kázání, stejně tak členové královské rodiny nepronesli smuteční řeči. Kromě windsorského děkana četl z bible rovněž arcibiskup z Canterbury Justin Welby, který shromážděním na závěr požehnal.

Při spuštění Philipova těla do královské hrobky zazněla na přání zemřelého píseň Action Stations, která slouží jako výzva pro britské námořníky, aby se připravili k boji.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)