Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V zámku Černých baronů Zelená Hora by mohla být expozice o perzekuci kněží

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK/red / 19. května 2021 17:56
V zámku Černých baronů Zelená Hora by mohla být expozice o perzekuci kněží

Zámek Zelená Hora
Autor: zelenahora.cz

Zelená Hora (Nepomucko) - V křídle zámku Zelená Hora, dominantě Nepomucka známé díky románu a filmu Černí baroni, by mohla vzniknou expozice, jak se komunistická totalita podepsala na českých a moravských kněžích. Obec Klášter s 230 obyvateli, která kulturní památku vlastní, jedná o záměru s Ústavem pro studium totalitních režimů. ČTK to řekl starosta Kláštera Zdeněk Bartošek (Pro obnovu vesnice), zástupce Matice sv. Jana Nepomuckého.

Zámek a kostel navštívili v neděli čeští a moravští biskupové, kteří měli v Nepomuku do úterý biskupskou konferenci. 

"Máme také nastavené memorandum s ministerstvem kultury," řekl Bartošek. Loni v únoru zámek navštívili ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (tehdy ČSSD). Dohodli se na společných krocích, které by obci umožnily získat peníze z evropských nebo norských fondů, uvedl tehdy ministr na facebooku. 

Obec získala památku v restituci, podle starosty o ni bojovala 12 let, což se podepsalo na stavu okolí a zámku. Teď areál nechátrá. "Kostel je ve velmi dobrém stavu," uvedl starosta. Obec, která dlouhodobě spolupracuje s Nepomukem, vyměnila okna a dveře a opravila střechu. Podobně by chtěl Klášter zrenovovat zámek a shání peníze.

"V každém případě si areál chceme ponechat, je to perla a naše hrdost. Našich 230 občanů o něj má enormní zájem. Udržují to tam, zametají, sekají, uklízejí," řekl Bartošek. Na opravy shání obec peníze z dotací. Dlouhodobě památku podporuje Plzeňský kraj, ale podle starosty jsou to jen "kapičky". Další deseti- až statisíce dostává obec od ministerstva kultury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)