Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nepomuk si při pouti připomene Jana Nepomuckého. Do kostela uloží i relikvii Karla I. Rakouského

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 15. března 2023 9:38
Nepomuk si při pouti připomene Jana Nepomuckého. Do kostela uloží i relikvii Karla I. Rakouského

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku
Autor: Clovekavira.cz / Jiří Šťástka

Nepomuk (Plzeňsko) - Výročí 630 let od umučení světově nejznámějšího českého světce Jana Nepomuckého si o víkendu při tradiční jarní pouti připomene světcovo rodné město Nepomuk na Plzeňsku. Do kostela sv. Jana Nepomuckého bude v neděli při poutní bohoslužbě také slavnostně uložena relikvie posledního českého krále, blahoslaveného Karla I. Rakouského. O darování relikvie rozhodl vnuk Karla I., arcivévoda Lorenc, neboť Jan Nepomucký je mimo jiné patronem domu Habsburků, řekl ČTK nepomucký místostarosta Pavel Motejzík.

Pro Nepomuk je podle něj získání ostatku velká pocta, protože počet relikvií je v současnosti celosvětově uzavřen. Částečka volného žebra Karla I. byla získána při komisionálním otevření jeho hrobu na Madeiře v roce 1972, v roce 2004 po Karlově blahořečení vznikl medailon s ostatkem. "Celý habsburský rod, pro nějž byl katolicismus jedním z hlavních znaků politické moci, ctil svatého Jana Nepomuckého. Byl nejen patronem jejich domu, ale především se Habsburkové osobně zasloužili o Janovo blahořečení a svatořečení, měli ho ve velké úctě a často navštěvovali jeho hrob či rodiště," řekl Motejzík.

Loni při stém výročí úmrtí Karla I. vznikla myšlenka na uložení jeho relikvie do kostela sv. Jana Nepomuckého, který byl postaven na místě rodného domu světce. Zároveň by měla v místním Svatojánském muzeu vzniknout malá expozice věnovaná Habsburkům. "Bohužel Karel kvůli první světové válce a svému předčasnému úmrtí Nepomuk navštívit nestihl, ale všichni Habsburkové, kteří byli na českém trůně, Nepomuk navštívili. Dochovaly se o tom záznamy ve farních kronikách, dokonce je tam citováno, že jedno oko nezůstalo suché a jedno srdce nepohnuté,“ poznamenal Motejzík.

Relikvie bude uložena v novém relikviáři, který vytvořil sochař Václav Česák, předseda Matice sv. Jana Nepomuckého. "Bronzový podstavec relikviáře a horní část z barevných skel vychází z doby Karla I., kde hlavním znakem avantgardního umění byl především kubismus a modernismus," uvedl Česák. Ve středu horní části je uložen ostatek. K němu směřují dvě propletené modernistické bronzové ratolesti - olivová, která je symbolem míru, a lipová, která vyjadřuje vztah Karla I. k Čechám. Červené sklo symbolizuje první světovou válku a modré sklo je symbolem míru.

Svatojánská pouť začne 17. března přednáškou Sv. Jan Nepomucký očima svých ctitelů. Deset vybraných lidí povypráví, co se jim na světci líbí, co je v jeho životě inspiruje a motivuje, za co mu vděčí, jakou dobrou zkušenost s ním učinili. V sobotu se uskuteční koncert nazvaný Gotická duchovní hudba doby Johánka z Pomuku. Hlavní akcí slavností bude nedělní liturgie v kostele sv. Jana Nepomuckého v 11:00 a uložení ostatku. O půl hodiny dříve vyjde od arciděkanství ke kostelu procesí.

Habsburky v Nepomuku připomene ještě 16. září Koncert pro císařovnu, který se zaměří především na 280. výročí návštěvy císařovny Marie Terezie v roce její korunovace na českou královnu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)