Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Senetářově oslavili padesáté výročí dokončení oceňovaného kostela

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 11. července 2021 21:26
V Senetářově oslavili padesáté výročí dokončení oceňovaného kostela

Kostel sv. Josefa v Senetářově, oceňovaná stavba architekta Ludvíka Kolka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Senetářov - V Senetářově na Blanensku si dnes desítky věřících připomněly 50. výročí od vzniku tamního moderního kostela svatého Josefa a 30. výročí od jeho vysvěcení. Děkovnou bohoslužbu sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Jde o jeden z mála kostelů, který vznikl v době komunistické totality. 

Senetářovský kostel svým vzhledem připomíná loď, před kostelem je i jezírko Jde o jeden z mála katolických chrámů, který se podařilo v Čechách a na Moravě v dobách komunismu postavit, protože tehdejší vládní moc tomu nebyla nakloněná.

Kostel stojí nedaleko původní senetářovské kaple, která musela být zbořena kvůli pracím na rozšíření silničního tahu spojujícího Blansko a Vyškov. Kostel byl otevřen v roce 1971, což komunisté povolili jen pod podmínkou, že nebude vysvěcen. To se stalo až o 20 let později. Na jeho otevření přišlo bezmála 15.000 lidí, a šlo tak o jedno z největších církevních shromáždění v Československu. To vše za dohledu členů Státní bezpečnosti (StB).

Cikrle dnes vznik kostela přirovnal k velkému zázraku. Sešlo a sedlo si tehdy podle něj spoustu drobností a okolností, díky kterým kostel vzniknout mohl, ať už šlo o finance, samotný proces povolování či projekt. Na mši přišly desítky věřících, kdy část z nich se ani nevešla dovnitř a seděli na lavičkách venku. Nebyli jen místní, byla mezi nimi například i osmasedmdesátiletá Jana z Brna. "Jsem věřící a nikdy jsem tu nebyla. Tohle pro mne byla příležitost se sem konečně podívat," řekla ČTK na místě.

Současný farář Václav Trmač ČTK popsal, že za druhé světové války museli lidé ze Senetářova opustit své domy, protože vesnice byla součástí německé střelnice. Tehdy si místní slíbili, že pokud se někdy vrátí zpátky, postaví kostel. Do vsi se skutečně vrátili a na kostel začali střádat. Přišla ale měnová reforma, která peníze znehodnotila. "V 50. letech pak kvůli situaci kostel nikoho stavět ani nenapadlo. Až v roce 1969 se o tom znovu začalo uvažovat," uvedl Trmač. Iniciátorem výstavby byl kněz František Vavříček. Návrh extravagantní stavby vytvořil za necelé dva týdny výtvarník a architekt Ludvík Kolek, který nedávno zemřel. Povedlo se to tak, že socialistické úřady vůbec nezaregistrovaly, že "ideologicky nežádoucí" objekt dva roky roste.

Kostel z betonu a skla budí svým tvarem podle věřících dojem "lodi, která putuje staletími, sbírá věřící lid a veze jej k Bohu". Kolek je také autorem vnitřních úprav - bílé stěny zdobí vitráže, oltářní stěnu pak triptych v tyrkysové barvě. Klenotem interiéru je abstraktní křížová cesta od Mikuláše Medka, jednoho z nejvýznamnějších poválečných výtvarných umělců.

V rámci oslav se zájemci mohou podívat na výstavu dokumentace ze stavby kostela, na dnešní odpoledne je připraveno i posezení za kostelem. Přehrávat se bude také původní zvukový záznam z prvního kázání, které se v otevíraném kostele v roce 1971 uskutečnilo. V neděli odpoledne je pak v plánu promítání filmu ze stavby kostela.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)