Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní soud odmítl stížnost německého řádu ve sporu o historický majetek

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 18. ledna 2022 12:21
Ústavní soud odmítl stížnost německého řádu ve sporu o historický majetek

Hrad Bouzov
Autor: Wikipedia.org / Harold / Creative Commons

Brno - Německý řád neuspěl s ústavní stížností ve sporu o svůj někdejší majetek, který momentálně drží státní podniky Horské Lázně Karlova Studánka a Lesy České republiky. Na odmítnutí stížnosti upozornil web iRozhlas.cz. Stejným způsobem soud v minulosti rozhodl o sérii dalších stížností řádu, jež se týkaly jiných skupin parcel a objektů na severní Moravě.

Zatím poslední odmítnutá stížnost, dohledatelná v systému Nalus, se vztahovala k pozemkům v katastrálních územích Karlova Studánka, Suchá Rudná, Železná pod Pradědem, Ludvíkov pod Pradědem a Malá Morávka. Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, což je oficiální název řádu německých rytířů, se neúspěšně domáhala vydání v církevních restitucích.

Ústavní soudci v usnesení z loňského listopadu připomněli, že němečtí rytíři o svůj majetek v českých zemích přišli už před rokem 1948, tedy mimo takzvané rozhodné období, na které dopadá zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

"Právní předchůdkyni stěžovatelky byl sporný majetek odňat (konfiskací) v době nacistické okupace, po válce se panství nad ním ujal československý stát, přičemž k obnovení vlastnického práva právní předchůdkyně už nikdy nedošlo," stojí v usnesení.

Německý řád plánuje bojovat o majetek dále u evropských soudů. "Zatím rozhodnutí bylo takové, že pokud vyčerpáme možnosti české justice, tak se ještě obrátíme na mezinárodní soud ve Štrasburku. Budeme čekat, jak on se k tomu postaví," uvedl podle iRozhlas.cz velmistr pro restituce Metoděj Radomír Hofman. Státní lázeňský podnik naopak nyní podle ředitele Jana Poštulky plánuje investice do majetku, nad kterým dosud visely otazníky.

Řád vlastnil před druhou světovou válkou na severu Moravy rozsáhlé majetky. Řeholníkům patřily kromě polností a lesů také hrady Sovinec a Bouzov, zámek v Bruntále nebo lázně Karlova Studánka. Provozovali řadu školských zařízení, nemocnice či domovy důchodců.

Majetek řádu zabavili již nacisté

O majetek přišel řád, který měl od 19. století své sídlo v Bruntále, už krátce po odtržení Sudet od Československa, v říjnu 1938. Z rozhodnutí Adolfa Hitlera byl Německý řád zrušen jako nepřátelský říši a nemovitosti zabaveny, někdy převedeny na nové vlastníky. Hrad Bouzov získal šéf SS Heinrich Himmler, jednotky SS na Sovinci internovaly zajaté francouzské důstojníky.

Už po válce se představitelé řádu snažili o navrácení majetku, na který byla nejprve uvalena národní správa a nakonec jej stát zabavil, ale bez úspěchu. Tehdejší Nejvyšší správní soud sice v únoru 1948 rozhodl, že majetek má připadnout opět řádu, existují ale pochybnosti, zda verdikt vstoupil v platnost. Definitivní konec nadějí na navrácení majetku přinesl komunistický převrat.

Současný řád, který působí v Německu, Itálii a zemích někdejší habsburské monarchie, navazuje na činnost společenstva, jež koncem 12. století založili v Palestině němečtí kupci. Původně špitální řád se postupně stal jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku, od 13. století ovládal značnou část baltského pobřeží. Jeho úpadek začal po bitvě u Grunwaldu roku 1410, kde rytíři podlehli polsko-litevským vojskům, později jeho činnost výrazně zasáhla reformace.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě dlouhodobě usiluje o vrácení nemovitého majetku na severu Moravy a ve Slezsku, kde v minulosti řád intenzivně působil a dnes se tam věnuje duchovní službě i aktivitám ve školství a zdravotnictví.

Vášně budilo možné vracení majetku německým rytířům už v 90. letech. Petici proti restituci, iniciovanou kastelány Bouzova a Sovince, podepsaly v roce 1997 tisíce lidí. Velmi výrazně vystupoval proti navrácení majetku někdejší ministr kultury za ČSSD Pavel Dostál, známý rezervovaným postojem k církvím, který například říkal, že má důkazy o kolaboraci řádu s nacistickým Německem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 124)