Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavný metropolita v Česku a na Slovensku vyzval k půstu a modlitbám za Ukrajinu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 2. března 2022 0:29
Pravoslavný metropolita v Česku a na Slovensku vyzval k půstu a modlitbám za Ukrajinu

Vladyka Rastislav, arcibiskup prešovský
Autor: Eparchie-ob.cz

Praha, Prešov - Pravoslavný metropolita českých zemí a Slovenska, vyzval duchovní a věřící této církve v obou zemích ke zvláštnímu půstu a modlitbám za mír na Ukrajině. V prohlášení uveřejněném na webu Pražské pravoslavné eparchie je i pravoslavná církev, k níž se hlásí mnozí ukrajinští věřící, připravena pomáhat podle svých možností.

Solidaritu s lidmi ve válkou zasažené Ukrajině ihned po vpádu ruské armády vyjádřily tuzemské křesťanské církve i příslušníci dalších náboženských komunit. Církve vyhlásily sbírky a pomáhají s evakuací lidí z Ukrajiny. K modlitbám a postu za Ukrajinu, zejména na Popeleční středu, která připadá na dnešní den, vyzval nedávno i papež František a představitelé dalších církví.

"Chceme doufat, že historické a duchovní vazby mezi Ukrajinou a Ruskem napomůžou zúčastněným stranám vyřešit vzniklý konflikt ne násilím, bojovým pustošením a nesmyslnými ztrátami na lidských životech, ale právě naopak – úsilím o mír a připraveností jednat a hledat přijatelná východiska," uvedl pravoslavný arcibiskup Rastislav.

"Dění na Ukrajině v posledních dnech sledujeme s bolestí a zármutkem. Svůj hluboký soucit s trpícími a soustrast vyjadřujeme všem, koho přímo nebo nepřímo zasáhly vojenské operace," napsal. Tuzemská pravoslavná církev se již dříve přidala k výzvě Ekumenické rady církví, aby se všichni věřící a lidi dobré vůle slovy, činy i modlitbami přidali podle svých sil k pomoci Ukrajině.

Ekumenická rada církví se také připojila k výzvě křesťanů po celém světě a zve ke společné modlitbě za Ukrajinu ve středu 2. března, v den, kdy začíná postní doba před Velikonocemi. V Praze se ekumenická modlitba za ukončení ruské agrese, odstranění nenávisti a utrpení, za všechny, kdo jsou válečným děním zasaženi, uskuteční v 19:00 na Staroměstském náměstí.

Ukrajinští věřící vyznávají z velké části pravoslaví, někteří jsou také řeckými katolíky. V Praze navštěvují kostely, které spravují duchovní obou církví, někteří řečtí katolíci dávají přednost pravoslavným kostelům kvůli podobě obřadu. Liturgie se konají v ukrajinštině nebo staroslověnštině.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)